Sigurnija terapija zračenja oboljelih od karcinoma prostate zahvaljujući ProSpace balonu

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2012. u 22:00

Biorazgradivi ‘balon’ fizički razdvaja kancerogeno i zdravo tkivo tijekom terapije zračenja u pacijenata oboljelih od zloćudnih bolesti omogućavajući istodobno jače doze i manje tretmana, pa time i jeftinije liječenje

Glavna mana terapije zračenja je da oštećuje zdravo tkivo oko malignog tumora, prilikom postupka zračenja koji je vrlo intenzivan. Stoga je izraelska tvrtka BioProtect osmislila jedinstveni biorazgradivi ‘balon’ koji fizički razdvaja kancerogeno i zdravo tkivo tijekom terapije zračenja u pacijenata oboljelih od raka prostate. Amir Shiner, direktor tvrtke BioProtect, ističe da tvrtkin zaštitni znak pod imenom ProSpace označava značajni iskorak u tom području.

“Tržište iskazuje jasnu potrebu za navedenim proizvodom, što potvrđuju i brojni članci na temu eskalirajućih doza zračenja koje se primjenjuju kod pacijenata oboljelih od raka prostate. Primjenom našeg proizvoda, terapija je puno učinkovitija”, ističe Shiner.U međunarodnoj studiji u koju je bilo uključeno 26 pacijenata oboljelih od raka prostate ProSpace je pokazao značajno smanjenje zračenja postizanjem rektalnog zida, i posljedičnih, pripadajućih komplikacija. Tim načinom dozvoljeno je zračenje uz primjenu visokih doza bez nuspojava kao što je mučnina, što ukazuje na učinkovitije tretmane sa manjim brojem terapija, a time i manjim troškovima. ProSpace balon je izrađen od biorazgradivog polimera, materijala koji ima dokazanu zaštitu, a koji je ispunjen slanim pripravkom te umetnut uz korištenje minimalno-invazivne metode u ambulantnim uvjetima. Balon ostaje napuhan tijekom terapije zračenja. Nakon toga se rastopi te razgradi u tijelu unutar tri do šest mjeseci, eliminirajući time potrebu za drugim oblikom uklanjanja balona. Pacijenti koji su bili uključeni u probni program izvijestili su da nisu osjećali nikakvu nelagodu ili bol koju bi mogao uzrokovati ugrađeni balon, osim blage i kratkotrajne nelagode na području ulaska u perineum (međica). Budući da terapija zračenja ima već utemeljenu primjenu, te predstavlja učinkovit i široko prihvaćeni oblik tretiranja velikog broja stanja raka, za očekivati je da će se BioProtect sprava koristiti za primjenu sigurnije i učinkovitije terapije zračenja pri raznim oblicima karcinoma. “Postoji velika potreba tržišta za ProSpaceom”, ističe Shiner napominjući da njihov proizvod nije jedini takve vrste na tržištu. Naime, dodaje, postoji tvrtka koja radi gel koji se uštrcava radi iste primjene. “Konkurencija je uvijek dobra, a povratne informacije koje smo dobili od liječnika idu u našu korist odnosno više vole koristiti naš proizvod jer mu je prednost u tome što je ostvarljiviji.

S obzirom na ostvarljiviji oblik i veličinu, te dobro definirane granice pri CT skeniranju, pomaže liječnicima da imaju bolju kontrolu nad tretmanom koji izvode“, kaže Shiner.Nakon što je u srpnju 2010. godine proizvod dobio odobrenje izraelskog Ministarstva zdravstva, u listopadu iste godine ProSpace je dobio CE oznaku, što znači da udovoljava svim pravnim zahtjevima Europe. ”U travnju prošle godine započeli smo s prodajom u Italiji, te smo potpisali sporazume o distribuciji sa još pet europskih zemalja. Ti su postupci trenutno u tijeku, kao i pregovori za širenje na ostala europska tržišta“, napominje Shiner. U siječnju 2012 godine tvrtka je započela izradu studije o korištenju i primjeni balona na temu protokola inovativne terapije zračenja u nekoliko medicinskih centara u Izraelu. U SAD-u je tvrtka već napravila probnu studiju za američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA), a u tijeku je ispunjavanje i ostalih kliničkih zahtjeva kako bi dobili odobrenje za američko tržište, napominje Shiner.”Mi smo mala tvrtka sa sjedištem u gradu Kfar Saba. Naš proizvodni i razvojni tim nalaze se na istoj lokaciji, dok se ostatak jako fokusira na kliničke aktivnosti, marketing i prodaju“, dodaje Shiner. Tvrtka je već uspjela prikupiti novac od tri različite grupe investitora: Xenia Venture Capital koji upravljaju tehnološkim inkubatorom u Kiryat Gatu gdje su i započeli sa svojim radom; Virginia Life Science Investments koja investira u nekoliko izraelskih tvrtki u sektoru zdravstva i zdravstvene skrbi; te tvrtka JumpStart NJ Angel Network.”Imamo i druge, privatne investitore. Trenutno radimo na značajnijem prikupljanju novaca koji će nas dovesti do slijedeće faze razvoja”, zaključuje Shiner. (pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close