SAD i Kina dogovorile obnovu pregovora o investiranju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2013. u 09:33
Ilustracija

Dogovor o obnovi pregovora o investiranju pozdravila je američka poslovna zajednica u SAD kao veliki iskorak.

Sjedinjene Države i Kina suglasile su se u četvrtak u Washingtonu nastaviti pregovore o postizanju sporazuma o investiranju nakon što je Peking odustao od ranijih zahtjeva za zaštitom pojedinih sektora svoga gospodarstva.

Dogovor je postignut tijekom redovitih godišnjih pregovora SAD i Kine o strateškim i ekonomskim pitanjima, a na dnevnom redu bila su i pitanja poput zaštite intelektualnog vlasništva te slučaj "Snowden".

Dogovor o obnovi pregovora o investiranju pozdravila je američka poslovna zajednica u SAD kao veliki iskorak.

Najviši dužnosnici obje zemlje nastojali su ostaviti dojam prijateljskog tona dok su pokušavali uspotaviti nešto što Kina naziva "novi model odnosa velikih zemalja" između dva najveća svjetska gospodarstva u prvoj godini mandata novog kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Američki ministar financija Jack Lew pozdravio je predanost postizanju sporazuma o investiranju kao znak pozitivnih promjena u Pekingu.

Pregovori o takvom sporazumu započeli su još 2008. u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha.

Američko-kineski razgovori protekli su u znaku američkog nezadovoljstva skrivanjem odbjeglog američkog zviždača Edwarda Snowdena u Hong Kongu i time što su umjesto da ga vrate u SAD dozvolili da ode u Moskvu.

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu postupale u slučaju Snowden", kazao je zamjenik američkog državnog tajnika Willian Burns.

Te kritike odbačene su odmah i Kina je poručila da je Hong Kong u toj sferi neovisan te da je postupao u skladu s kineskim zakonima.

Jedna od važnijih tema bila je i prijepor oko internetskog piratstva. SAD je ponovio svoje prigovore krađi intelektualnog vlasništva a razgovarano je i o drugim sigurnosnim pitanjima vezanim uz internet poput krađe povjerljivih poslovnih informacija i drugih vrsta internetskih napada.

Komentirajte prvi

New Report

Close