Rusija želi da SAD dovede sirijske pobunjenike na razgovore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 08:37
John Kerry, Sergei Lavrov / EPA

Sirijska kriza bila je predmet “velikog dijela razgovora” između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i državnog tajnika Johna Kerryja u Berlinu.

Rusija je u utorak pozvala Sjedinjene Države da izvrše pritisak na sirijsku oporbu da stupi u izravne razgovore s vladom u Damasku rekavši da protvnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada moraju odrediti svoje pregovarače. Sirijska kriza bila je predmet "velikog dijela razgovora" između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i državnog tajnika Johna Kerryja u Berlinu u utorak, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria NNland.

Nakon razgovora za koje je rekla da su bili "doista ozbiljni" i "vrlo radni", Moskva i Washington djelovali rijetko toliko usuglašeno oko napora u pokretanju razgovora kojima bi se okončao gotovo dvije godine dug sukob u kojemu je život uzgubilo 70.000 ljudi.

Lavrov je rekao da novi čelnik američke diplomacije izgleda da uviđa težinu krize u Siriji te da su se nekadašnji hladnoratovski suparnici dogovorili učiniti sve što je u njihovoj moći "da stvore najbolje uvjete kako bi olakšali početak dijaloga između vlade i oporbe što je prije moguće".

On je rekao da Rusija želi da za razgovor s vladom sirijska oporba odredi svoje predstavnike na sastanku u Rimu ovoga tjedna između sirijske oporbe i njoj sklonih zapadnih i regionalnih sila. Lavrov je uoči sastanka s Kerryjem rekao da će zatražiti od Washingtona da izvrši pritisak na sirijsku oporbu da odustanne od zahtjev da Assad ode, kao preduvjeta za početak razgovora, koji je okarakterizirao kao "nerealan".

Komentirajte prvi

New Report

Close