Rusija raskida sporazum o suradnji sa SAD-om u borbi protiv kriminala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 11:30
Vladimir Putin / EPA

‘Tu je odluku iniciralo rusko ministarstvo vanjskih poslova budući da sporazum nije u skladu s današnjom stvarnošću.’

Rusija raskida sporazum o suradnji sa SAD-om na području borbe protiv kriminala i kontrole narkotika, izvijestila je ruska vlada u srijedu a prenose ruski mediji. Premijer Dmitrij Medvedev potpisao je odluku o raskidanju sporazuma.

"Tu je odluku iniciralo rusko ministarstvo vanjskih poslova budući da sporazum nije u skladu s današnjom stvarnošću i da je iscrpio svoj potencijal", navodi se u vladinom priopćenju. Sporazum je potpisan 25. rujna 2002. godine, a u skladu s njim SAD je pružao financijsku pomoć relevantnim ruskim tijelima za projekte borbe protiv kriminala.

"Rusko ministarstvo vanjskih poslova dobilo je upute da o donesenoj odluci izvijesti američku stranu", stoji u priopćenju. Američke vlasti zasad nisu komentirale ovaj potez Rusije, koji je svakako još jedan znak pogoršanja odnosa.

Prošle godine Washington je razbjesnio Moskvu usvajanjem tzv. zakona Magnitskog, kojim su uvedene sankcije protiv ruskih dužnosnika osumnjičenih za kršenja ljudskih prava. Zakon je nazvan po odvjetniku Sergeju Magnitskom koji je u nerazjašnjenim okolnostima umro u moskovskom zatvoru 2009. godine. Rusija je odgovorila uvođenjem zabrane usvajanja ruske djece za američke građane. Također je zabranila aktivnim ruskim nevladinim udrugama da primaju financijska sredstva od SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close