Rusi odlaze iz Crne Gore i kupuju kuće u Trebinju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2015. u 22:00
U rubnim dijelovima grada i izvan njega četvorni metar zemljišta prodaje se za 20 eura

Stare kuće ovog ljeta najviše kupuju Česi koji se žele baviti seoskim turizmom, ali ima kupaca iz cijele Europe.

Posljednjih mjeseci u Trebinju, u Republici Srpskoj (BiH), vlada velika potražnja za starim, kamenim kućama, za koje su najviše zainteresovani kupci iz zapadne Europe, ali i ima dosta onih iz drugih dijelova Europe i Rusije. Inozemnim kupcima najzanimljivija su manja mjesta u blizini Trebinja, a glavni razlog je blizina velikih ljetovališta, Dubrovnika u Hrvatskoj i Herceg Novog u Crnoj Gori, ali i zdrava klima i voda.

Najskuplja kuća u Republici Srpskoj za koju se traži kupac nalazi se upravo u Trebinju, a vlasnik za nju traži čak pet milijuna maraka (oko 20 mil. kuna). Trgovci nekretninama kažu da stare kuće ovog ljeta najviše kupuju Česi, koji su samo u kolovozu kupili nekoliko starih zdanja u prigradskom naselju Pridvorci i najavljuju dodatna ulaganja, pišu Nezavisne novine.

Vaso Milić, vlasnik i direktor agencije Tviko, objašnjava da su prije nekoliko dana bračnom paru iz Češke prodali tri stare kuće, a oni traže i četvrtu. Sve kuće planiraju renovirati i za početak iznajmljivati svojim prijateljima. Prema podacima iz Trebinja, i drugi Česi se žele baviti seoskim turizmom i veliki broj ih zainteresiran za kupnju nekretnina. Kako se navodi, u susret im izlazi Odjeljenju za urbanizam grada Trebinja, gdje sve nužne dokumente mogu dobiti za dvadesetak dana. 

 

100eura

stoji četvorni metar zemljišta u središtu Trebinja

Iz Moskve u Republiku Srpsku
U Trebinju se, kako piše Radio Slobodna Europa, kupuju i tereni i stanovi. Neki od kupaca odlučili su postati i stanovnici grada na rijeci Trebišnjici. Već od početka ove godine zamjetno je da sve više Rusa, prodaje svoje nekretnine u Crnoj Gori, često i ispod cijene koju su platili i kupuje zemljište, kuće i stanove u Trebinju, gdje se doseljavaju. Bračni par Andrej Dječanka i Anastasija Astahova, kupili su bivši motel Jazina, u trebinjskom prigradskom naselju Lastva.

Ti su Rusi stigli iz Moskve, gdje su živjeli u središtu tog milijunskog grada. Kažu da je bilo teško dok su se navikli, jer treba veliki grad kao što je Moskva zamijeniti mjestom u kojem život teče polako. Cijena, očito, nije problem takvim kupcima, jer se četvorni metar zemljišta u središtu Trebinja prodaje za 100 eura, a u rubnim dijelovima grada i izvan njega za oko 20 eura, dok je vrijednost stambenog prostora u novogradnji između 700 do 900 eura. 

Samo kamen i drvo
"Sve je više Rusa koji zbog visokih poreza prodaju nekretnine u Crnoj Gori i sele se u RS, najviše u Trebinje, a obilazili smo ovih dana dio Vrbnice na Zelengori, na nadmorskoj visini 1200 metara, jer to je prava klima za ljude s astmom", tvrdi Vaso Milić iz agencije Tviko. Rusi u Trebinju kupuju terene kod Aranđelova i Jazine, koja graniči s Crnom Gorom. Veliki interes vlada i za kuće u naselju Ivanica, koje pripada Federaciji BiH, a nalazi se na granici s Hrvatskom.

Ruse zanimaju i i lokacije oko rječice koja protiče kroz ta mjesta, s tim da traže što veću kvadraturu. Pogodnost je što državljani Rusije mogu bez puno problema dobiti jednogodišnju dozvolu boravka, imaju mogućnost registrirati automobile na svoje ime, a velika pogodnost je ubrzana procedura za dobivanje građevinske dozvole. Česi, s druge strane, najviše kupuju stare devastirane kamene kuće. Renoviraju ih u nekadašnjem stilu, isključivo uz korištenje kamena i drva. "Lokacija je dobra, klima je super, kao i ljudi i hrane", kaže Radek Endrle iz Praga.

Dolaze i slavni

Monica Belluci gradi kuću?

Slavna glumica Monica Bellucci kupuje zemljište u Trebinju na kojem planira izgraditi kuću, pisali su srpski mediji u ožujku, dok je filmska zvijezda boravila u tom gradu na snimanju filma "Na Mliječnoj stazi". Tada je, kako se navodi, bila je očarana ljepotama Bosne i Hercegovine. Zbog toga, tvrdi li su beogradski listovi, želi izgraditi vikendicu u kojoj će se moći odmarati daleko od očiju javnosti. "Vrlo lako se može dogoditi da uskoro kupi zemljište jer je već razgledala nekoliko imanja koja su na prodaju", kaže stanovnik Trebinja Dragan. M., koji je statirao na snimanju u Trebinju.

Komentirajte prvi

New Report

Close