Otvaraju tri tvornice vode

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2018. u 07:46
RS daleko više vode uvozi nego što izvozi, ali već se planira prodaja u arapskim zemljama/Željko Lukunić/PIXSELL

Voda na tržište RS, gdje posluju tri domaća proizvođača, najčešće stiže iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Izvori vode diljem Republike Srpske idu pod koncesiju, a za sada je izvjesna gradnja tri tvornice flaširane vode, dok za još dvije postoji inicijativa poduzetnika.

Prema informacijama portala Capital.ba, već se dogovara izvoz vode u zemlje arapskog svijeta. Prve tvornice flaširane vode trebale bi biti izgrađene na području Kozarske Dubice, Broda i Rudog. Ukupna vrijednost investicija procijenjena je na 3,8 milijuna maraka (oko 15,2 mil. kuna). Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je u travnju javne pozive za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesija za eksploataciju podzemnih voda, na 30 godina, na izvoru Rakovica Bukovica na području Kozarske Dubice i na izvoru Donja Vrela u Brodu.

Kako je navedeno, procijenjena vrijednost investicije u Dubici iznosi 2 milijuna KM, a u Brodu milijun maraka. Ugovor o koncesiji za izvor u Dubici potpisan je s tvrtkom Studenac iz Gradiške, čiji je direktor Čedomir Stajčić rekao za Capital.ba da procedura dobivanja koncesije traje predugo i da je planirao ove jeseni krenuti s poslom, ali kako još nije dobio potpisani ugovor sve će morati odložiti za proljeće. Za izvor u Brodu ugovor je potpisao koncesionar D&D Team iz Broda, a čeka se nastavak procedure.

 

30 godina

ugovoreno je trajanja koncesije nad izvorima vode

Vlasnik tvrtke je Dragan Bardak, vlasnik zanatske radnje D&D koja se već bavi proizvodnjom osvježavajućih napitaka, mineralne i drugih flaširanih voda. Drugi javni poziv za koncesiju raspisan je u lipnju, a riječ je o korištenju vode na lokaciji Pazalje u općini Rudo za izgradnju tvornice flaširane vode, demineralizirane i destilirane vode. Procijenjena vrijednost te investicije je 800.000 KM. I ova koncesija dodjeljuje se na 30 godina.

Na tom javnom pozivu izabrana je tvrtka Stoglav iz Rudog, a rješenje o dodjeli ugovora je pred vladom RS. Tvrtka je u vlasništvu Zafera Lika, a direktor je Semir Majstorić.

Prema podacima registra akta.ba lani su ostvarili prihod 31.500 KM i dobit od 1196 KM. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je povećano zanimanje potencijalnih investitora za eksploataciju vode.

"Javni poziv za eksploataciju na području Trnova trebao bi biti uskoro objavljen. A postoji i interes za područje Jahorine", objasnili su u ministarstvu. Na području RS flaširanjem vode bave se tvrtke Vitinka iz Zvornika, Voda Kruna iz Mrkonjić Grada i Rajska voda iz Čajniča. Uvoz vode prošle godine dosegnuo je vrijednost od 143,69 milijuna KM, dok je od izvoza prihod iznosio 49,46 milijuna KM. Voda je na tržište RS najčešće stizala iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Postoji BiH ali i Republika Srpska u unutarnjem uredjenju. Ako bi se Srbima negiralo pravo na svoj kanton onda bi BiH po tome trebala biti unitarna gdje odlucuje jedan čovjek-jedan glas što žele muslimani kao najbrojniji i tako nametati Srbima i Hrvatima predstavnike i sve ostalo, što su Hrvatima vec radili u slucaju Komsic koji je izabran muslimanskim glasovima da predstavlja Hrvate!!

Republika srpska je Bosna i Hercegovina ? Ili je Bih ili je RS. Znaci po vama BiH ne postoji? Jer ne može oboje postojati kao republika

New Report

Close