Radnici u EU odsad zaštićeni direktivom

Tzv. gig ekonomija uzima maha/ Tomislav Miletić/PIXSELL Tzv. gig ekonomija uzima maha/ Tomislav Miletić/PIXSELL

Poslodavce se sprečava u zloupotrebljavanju fleksibilnosti na tržištu rada.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u utorak direktivu o minimalnim pravima radnika koji rade na ugovore, plaćeni su vaučerima ili rade za internetske platforme poput Ubera i Deliveroo kako bi se smanjila neizvjesnost glede njihovih radnih uvjeta, a  poslodavce spriječilo da zloupotrebljavaju fleksibilnost na tržištu rada.

U svijetu je sve dominantniji trend kratkotrajnog rada koji je plaćen po obavljenom zadatku - popularno nazvanom gig ekonomijom.

Konačni tekst o novim vidovima zapošljavanja usvojen je s 466 glasova za, 145 protiv i 37 suzdržanih. Zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EU-a, odobrava se skup minimalnih prava za osobe koje su povremeno ili kratkoročno zaposlene, rade na ugovore o radu na zahtjev, ugovore o radu s prekidima, koji su plaćeni vrijednosnim kuponima - vaučerima, koji su zaposleni preko internetskih platformi, kao i za stažiste i pripravke ako rade prosječno najmanje tri sata tjedno ili 12 sati u četiri tjedna. 

"Ova je direktiva prvi je veliki korak prema provedbi europskog stupa socijalnih prava, što utječe na sve radnike u EU-u. Svim radnicima koji su bili u neizvjesnosti sada će se osigurati minimalna prava zahvaljujući ovoj direktivi i presudama Suda Europske unije. Odsad ni jednan poslodavac neće moći zlorabiti fleksibilnost na tržištu rada", izjavio je izvjestitelj Enrique Calvet Chambon. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve