Radnici u EU odsad zaštićeni direktivom

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2019. u 21:59
Tzv. gig ekonomija uzima maha/ Tomislav Miletić/PIXSELL

Poslodavce se sprečava u zloupotrebljavanju fleksibilnosti na tržištu rada.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u utorak direktivu o minimalnim pravima radnika koji rade na ugovore, plaćeni su vaučerima ili rade za internetske platforme poput Ubera i Deliveroo kako bi se smanjila neizvjesnost glede njihovih radnih uvjeta, a  poslodavce spriječilo da zloupotrebljavaju fleksibilnost na tržištu rada.

U svijetu je sve dominantniji trend kratkotrajnog rada koji je plaćen po obavljenom zadatku – popularno nazvanom gig ekonomijom.

Konačni tekst o novim vidovima zapošljavanja usvojen je s 466 glasova za, 145 protiv i 37 suzdržanih. Zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EU-a, odobrava se skup minimalnih prava za osobe koje su povremeno ili kratkoročno zaposlene, rade na ugovore o radu na zahtjev, ugovore o radu s prekidima, koji su plaćeni vrijednosnim kuponima – vaučerima, koji su zaposleni preko internetskih platformi, kao i za stažiste i pripravke ako rade prosječno najmanje tri sata tjedno ili 12 sati u četiri tjedna. 

"Ova je direktiva prvi je veliki korak prema provedbi europskog stupa socijalnih prava, što utječe na sve radnike u EU-u. Svim radnicima koji su bili u neizvjesnosti sada će se osigurati minimalna prava zahvaljujući ovoj direktivi i presudama Suda Europske unije. Odsad ni jednan poslodavac neće moći zlorabiti fleksibilnost na tržištu rada", izjavio je izvjestitelj Enrique Calvet Chambon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close