Prvi Jaguarov SUV ‘rađat’ će se u tvornici u Mariboru

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. rujan 2016. u 14:03
Luksuzna terenska "mačka" košta i više od 100.000 eura/jaguar.com, magna.com

Austrijski Magna Steyr radi širenja proizvodnje odlučio se za susjedstvo, gdje bi se od kraja 2017. gradila tvornica za luksuzno terensko vozilo.

Drugi slovenski grad po veličini i europska prijestolnica kulture 2012. postaje, čini se, i vodeći slovenski gospodarski centar.

Maribor je, izračunali su tamošnji mediji, već postao prvak države u privlačenju stranih investicija – otprije njemački Henkel ondje ima tvornicu deterdženata i sličnih kemikalija, talijanski investitor Serioplast početkom iduće godine podiže pogon za proizvodnju plastičnih boca, ali poseban "bombon" bit će izgradnja tvornice austrijskog Magna Steyra, koji je najavio da će u Mariboru proizvoditi terenski automobil Jaguar F-Pace, prvi SUV modela toga luksuznoga britanskog brenda, u vlasništvu indijske Tate. Naime, Magna Steyr u Grazu, gdje sklapa automobile za, među ostalim, Daimler, za koji je razvio i čuveni Mercedesoc pogon na sva četiri kotača 4Matic, ima potrebe za širenjem, a kako na matičnom terenu više nema mjesta, bacio je oko u "dvorište". 

Na 100 hektara
Nudio se i mađadrski Szombathley, no domaćin je nađen praktički preko rijeke, u Mariboru, u blizini aerodroma Edvard Rusjan, općina Hoče-Slivnica. Pregovori s lokalnim vlastima su tekli glatko, promijenjeni su prostorni planovi na 100 hektara, uskoro se ide u otkup zemljišta i dobivanje građevinske dozvole, da bi kamen temeljac za gradnju tvornice bio položen krajem 2017. godine. 

Plaće u Austriji do 1800 €
U dnevniku Delo došli su do podatka da će pogon automobilskog velikana biti potpuno gotov za 5 godina te da će posao ondje naći oko 3000 ljudi. Traže se visokokvalificirani, poput inženjera, mehatronike i elektrotehnike, a na svakog desetog u samoj proizvodnji išao bi jedan visokoobrazovani stručnjak. "Tu će ulogu imati i sveučilište u Mariboru, koje obrazuje i takve kadrove", navode u listu. Uz Jaguar F-Pace nastajat će i terenci s BMW-omk značkom. Kako donose mariborski mediji, tamošnji građani već imaju iskustva u Steyru, jer ih dosta svakodnevno putuje na posao u Graz upravu u tu tvornicu, gdje zarađuju od 1300 do 1800 eura neto. Još nije jasno kolike bi bile plaće u budućem pogonu, ali ne vjeruje se da budu blizu austrijskima. Sam F-Pace je prvi Jaguarov "povišeni" model, "premium" terenac predstavljen lani. U Hrvatskoj mu je početna cijena oko 400.000 kuna, a najviša za model s 380 KS je više od 820.000 kuna. 

I Apple je vrlo blizu

Štajerci s Amerima razvijaju elektromobil
Iako su državne vlasti, kad su mediji tražili za komentar velikih poslovnih planova, ostale do grla zakopčani, Slovenci su optimistični u vezi dolaska susjeda iz austrijskog dijela Štajerske, a bude li sreće, u svom će gradu proizvoditi i Appleove električne automobile. Najvrijednija svjetska kompanija razvija sustav za svoj prvi automobil upravo s Magna Steyrom. Magna Styer, inače, u svijetu zapošljava oko 152.000 ljudi (6000 u Grazu) u proizvodnji dijelova za automobile, poput podvozja, elektronike, sjedala, motora, ali i cijelih vozila, a obrće godišnje 26 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close