Proizvodnja u Europi i dalje raste

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2013. u 22:00
Blagi oporavak zabilježen i u rujnu/Fotolia

Indeks PMI blago se spustio u usporedbi s kolovozom i drži se tek nešto iznad 50 bodova.

Industrijska aktivnost u eurozoni u rujnu je porasla treći mjesec zaredom, premda nešto sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je ujučer objavljeno izvješće londonskog Markita.

Tako je njihov indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone u rujnu skliznuo na 51,1 bod, s 51,4 boda u kolovozu, što je najviše u posljednjih 26 mjeseci. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.Iako je tempo rasta tvorničke aktivnosti donekle posustao u usporedbi s kolovozom, u Markitu ističu kako novi podaci svjedoče da su proizvođači poduprli gospodarstvo eurozone, te da poboljšanu potražnju bilježe i zemlje članice u njezinu perifernom dijelu.

"Poboljšani uvjeti poslovanja u eurozoni treći mjesec zaredom ohrabrujući su signali da taj sektor pruža krucijalnu podršku regiji uzdrmanoj recesijom. Međutim, nema razloga za pretjerano zadovoljstvo. Iako proteklih mjeseci signalizira najbolji rezultat u protekle više od dvije godine, indeks PMI blago se spustio u usporedbi s kolovozom i drži se tek nešto iznad 50 bodova, granice koja označava stagnaciju, a to znači da je očigledno krhki oporavak i dalje tek u povojima", kazao je Chris Williamson, Markitov glavni ekonomist.  

Komentirajte prvi

New Report

Close