Porasle plaće u Njemačkoj, najviše u dvije godine

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Najveći rast plaća zabilježen je u sektorima nekretnina, kulture i zabave, dok su plaće u obrazovanje i ostalim uslugama rasle slabije od prosjeka.

Realne plaće u Njemačkoj porasle su u trećem kvartalu 1,5 posto, najsnažnije u posljednje dvije godine, signalizirajući da je potrošnja kućanstava nastavila podupirati gospodarstvo u drugoj polovini godine.

Nominalne su plaće u tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna porasle za 3,6 posto u usporedbi s godinom ranije, najsnažnije od drugog tromjesečja 2011. godine, pokazuju podaci državnog zavoda za statistiku.

U promatranom su razdoblju potrošačke cijene porasle na godišnjoj razini za 2,1 posto.

Najveći rast plaća zabilježen je u sektorima nekretnina, kulture i zabave, dok su plaće u obrazovanje i ostalim uslugama rasle slabije od prosjeka.

Prosječna bruto mjesečna plaća u saveznim zemljama na zapadu Njemačke iznosila je 4.013 eura a na istoku, na području nekadašnje Demokratske Republike Njemačke, 3.173 eura.

Strah od trgovinskih sukoba, posljedica brexita i slabijeg globalnog gospodarstva prigušuje izglede za izvozno orijentirano najveće europsko gospodarstvo, pa ekonomisti snižavaju procjene, zbog čega domaća potražnja postaje još važnijom.

Prošli tjedan njemačka središnja banka Bundesbank smanjila je procjenu rasta za ovu godinu na 1,5 posto, s ranije projiciranih 2,0 posto. U idućoj godini očekuje rast aktivnosti za 1,6 posto, nasuprot ranije očekivanih 1,9 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve