Porasla prodaja automobila u Europi

Autor: Tomislav Pili , 17. travanj 2014. u 22:00
Godišnji rast od 11%/FOTOLIA

Podaci Europske udruge proizvođača automobila pokazuju da je prodaja u Hrvatskoj porasla za 22,3 posto.

Prodaja automobila u Europi ponovo je porasla u ožujku, sedmi mjesec zaredom, a trend snažnim stopama rasta prati i Hrvatska, pokazuju podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) objavljeni u četvrtak.

U ožujku je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,45 milijuna novih automobila što je  gotovo 11 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Time je trend rasta ojačao u usporedbi s veljačom kada ih je registrirano osam posto više. Sva su velika europska tržišta zabilježila rast prodaje, pri čemu je najveći skok, za 17,7 posto, zabilježilo britansko tržište. Španjolsko je tržište poraslo deset posto, francusko 8,5 posto, dok su njemačko i talijansko bila gotovo izjednačena, sa stopama rasta od 5,4 odnosno pet posto. Prodaja je poskočila i u Hrvatskoj, za 22,3 posto, uz prodanih 2.979 automobila. To bi značilo da je tržište zabilježilo snažniji rast nego u siječnju kada je na godišnjoj razini poraslo 14,7 posto.

ACEA objavljuje podatke za Hrvatsku od početka ove godine. Nedavno objavljeni podaci za Hrvatsku domaće agencije Promocija Plus za ožujak također su pokazali skok broja registriranih novih automobila na godišnjoj razini, i to za 25,8 posto. Kao glavni razlog analitičari Promocije Plus naveli su nabavu novih automobila za vladu i ministarstva. U prvom tromjesečju ove godine u 27 država-članica Europske unije (bez Malte) registrirano je prema ACEA-nim podacima 3,25 milijuna novih automobila. To je 8,4 posto više novih automobila na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close