Popis najjačih vojnih sila svijeta: SAD na vojsku troši čak 600 milijardi dolara godišnje

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2017. u 09:16
Foto: Thinkstock

Nosači zrakoplova trenutno su ključna oružja među svjetskim vojnim silama, ali ih posjeduju samo određene zemlje.

Prema vojnom proračunu, Sjedinjene Američke Države i dalje su vodeća vojna sila svijeta. SAD trenutno troši oko 600 milijardi dolara godišnje na vojsku. Kina je na dalekom drugom mjestu s oko 160 milijardi, a to je manje od trećine američkog proračunam, piše Večernji list.

Prema izvještaju Međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta u Stockholmu(SIPRI), SAD je smanjio svoj proračun za 7.8 posto jer se postepeno povlači iz prekomorskih operacija kao što su Afganistan i Irak. Međutim, nove najave predsjednika Donalda Trumpa govore u prilog činjenici da bi se potrošnja opet mogla vratiti na staro.

Rusija je u međuvremenu povećala svoj proračun za vojsku te nastavlja modernizirati vojnu opremu, a vojne vježbe koje održava sa svojim saveznicima sve su kvalitetnije.

Nosači zrakoplova trenutno su ključna oružja među svjetskim vojnim silama, ali ih posjeduju samo određene zemlje. Oni itekako doprinose ukupnoj vojnoj moći zemlje te projiciraju snagu i utjecaj određene države daleko od njezinih granica. Danas možemo reći da su to mobilne pomorske i zrakoplovne baze, piše portal Global Firepower.

Nosači zrakoplova u svom arsenalu također posjeduju i bespilotne letjelice koje danas značajno mijenjaju globalnu utrku u obavještajnim aktivnostima i nadzoru.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close