Položen kamen temeljac za novu Ikeu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Cijeli projekt gradnje stoji oko 90 milijuna eura, a u njoj će se zaposliti oko 300 ljudi.

U Ljubljani je u četvrtak polaganjem kamena temeljca započela gradnja prve trgovine švedskog lanca trgovina namještajem IKEA, na koju Slovenci dugo čekaju, a do sada su po proizvode te tvrtke morali u Ikeine trgovine u Goriziji, Grazu i Zagrebu.

Cijeli projekt gradnje ljubljanske Ikee stoji oko 90 milijuna eura, a u njoj će se zaposliti oko 300 ljudi.

Trgovina će obuhvaćati 30.000 četvornih metara površine, a gradnja će, kako se predviđa, trajati oko godinu dana.
Ikea u Ljubljani nudit će oko 10.000 proizvoda, objekt će imati tisuću parkirnih mjesta i 170 parkirališta za bicikle, te restoran sa 450 sjedećih mjesta.

Prvi memorandum o namjeri gradnje Ikea je s gradskim vlastima u Ljubljani potpisala još 2008. godine, ali se projekt odužio zbog problema oko dobivanja prikladnog zemljišta, a kasnije i dozvola za početak gradnje.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovali su, među ostalima, direktorica Ikea-e za Jugoistočnu Europu Sara Del Fabbro, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, predsjednik upravnoga odbora kompleksa ljubljanskog trgovačkog centra BTC, u sklopu kojega će se graditi Ikea Ljubljana, Jože Mermal i drugi.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je prigodom svečanog početka radova kako je uvjeren da će građevinski radovi biti završeni prije roka - do sredine iduće godine te da će u drugoj godini rada Ikee ljubljanski BTC, u kojemu je više od 450 različitih specijaliziranih trgovina i drugih sadržaja, sadašnji godišnji broj posjetitelja, koji iznosi oko 21 milijun, porasti na čak 30 milijuna.

"Znali smo da mnogi Slovenci odlaze po Ikeine proizvode u Austriju, Italiju i Hrvatsku", kazao je na svečanosti ljubljanski gradonačelnik tumačeći zašto je važno da Ljubljana dobiva takav prodajni centar te dodao da je uvjeren u velik broj posjetitelja i kupaca u ljubljanskoj Ikei.
"Iako smo malo tržište, Slovenija je država s najvećom kupovnom moći u regiji", kazao je Janković, dodavši da je to bio za grad signal da privuče Ikeu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve