Počela obnova Palićkog jezera

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2019. u 22:00
U prosincu 2018. počeli su radovi na izgradnji vodenog parka i spa centra / PD

Njemačka razvojna banka KfW osigurala je za projekt bespovratnih 6,5 mil. eura.

Ovog tjedna počinje izlov ribe iz Palićkog jezera, prvi konkretan korak u realizaciji 6,5 milijuna eura vrijednog projekta sanacije i zaštite tog vojvođanskog jezera, kojeg bespovratnim sredstvima financira Njemačka razvojna banka KfW. Prije nekoliko dana objavljeno da će do kraja travnja biti završen natječaj za izgradnju kanalizacijske mreže u naselju Palić, kojom će otpadne vode naselja odlaziti do gradskog pročistača, javlja portal eKapija.

Nova ponuda za goste

Od njemačkih sredstava 67% namijenjeno je za izgradnju upravo te kanalizacijske mreže, 23,8% za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, u što spada ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske staze i biciklističke staze, zatim 6,2% za unaprjeđenje pročistača otpadnih voda i 3% za biomanipulaciju odnosno izlov invazivnih vrsta ribe.

Prema ranijim procjenama stručnjaka, Palićko jezero moglo bi 2020. ponovno postati sigurno za kupanje. Čak 95% ribljeg fonda Palićkog jezera čini srebrni karaš (babuška), koji je označen kao riblja vrsta koja ugrožava biljni i životinjski svijet jezera. Umjesto te invazivne vrste, Palić trebaju zauzeti lokalne vrste ribe. U Palićkom jezeru te vrste su šaran, smuđ, grgeč i štuka. “Ove vrste moramo sačuvati i moramo raditi na tome da u što većoj mjeri poboljšamo stanje našeg jezera, odnosno mogućnost za razmnožavanje tih vrsta riba”, kaže Tamaš Vinko iz JP Palić-Ludaš.

 

95 posto

ribljeg fonda čine invazivne vrste koje treba ukloniti

To su konačno prvi koraci u realizaciji projekta sanacije i očuvanja Palićkog jezera, o kojem se govori već nekolikom godina. “Najveći zastoj nastao je kod analize subotičkog pročistača otpadnih voda, gdje je KfW banka poslala neovisnog stručnjaka da obavi dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo poboljšati rad postrojenja”, kaže voditelj projekta Ervin Molnar.

Projekt je službeno započeo u jesen 2018. godine. Razdoblje za njegovu realizaciju je tri godine, nakon kojih će biti stvoreni preduvjeti za ozdravljenje biljnog i životinjskog svijeta u jezeru, dobru kvalitetu jezerske vode i njegovu održivost za buduće generacije.

Veliki su i turistički planovi za Palić. Dugo se govorilo o tome da je nužno na jezero privući ozbiljnog ulagača, prije svega nekog poznatog u području wellness turizma, ali i hotelijerstva i ugostiteljstva. Još 2017. najavljivan je početak izgradnja wellness centra na jezeru.

Zamišljeno je da taj wellness centar bude središna točka turističke ponude koji će se širiti na devet hektara, a obuhvatit će i izgradnju hotelskog kompleksa. Te projekcije postoje i u master planu za Palić prihvaćenom prije desetak godina.

Završetak za dvije godine

Ipak, prošle godine, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u izjavi za Panon RTV rekao da je u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se pokrenu postupak javnog natječaja kako bi pozvali investitore. Međutim, tek 15. prosinca prošle godine počela je prva faza radova na izgradnji vodenog parka i spa centra na Paliću, što zajednički financiraju Pokrajinska vlada, vlada Srbije i Grad Subotica.

Tom prigodom, pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je vrijednost investicije veća od milijardu dinara, dodajući da će radovi biti završeni u sljedeće dvije godine.

“Verujem da će Palić na taj način biti obogaćen sadržajima koji će omogućiti razvoj turizma i što veći broj turista u ovom delu Vojvodine”, rekao je Mirović.

Komentirajte prvi

New Report

Close