Perutninu Ptuj kupuje francuski peradarski div

Autor: Poslovni dnevnik , 31. kolovoz 2018. u 07:52
Foto: Getty Images

Prodaju Perutnine Ptuj već duže vrijeme zahtijevaju kreditori SIJ-a, a među njima je najglasnija ruska državna banka Sberbank.

Grupa Perutnina Ptuj, koja ima 3600 zaposlenih, uskoro će dobiti novog vlasnika. Prema pisanju portala siol.net, razgovori o prodaji sa Slovenskom industrijom čelika (SIJ), kompanijom u ruskom vlasništvu, u završnoj su fazi.  Za kupnju Perutnine Ptuj, koja djeluje i u Hrvatskoj, zanima se najveći europski proizvođač peradi francuska grupa LDC, koja je prošle godine ostvarila prihod od 3,6 milijardi eura.  "S obzirom da je Perutnina Ptuj otvorila više mogućnosti, konačna odluka još nije donesena", pojasnili su za Siol.net iz SIJ-a kojeg vodi Andrej Zubicki.

"U svakom slučaju, cilj je da se osigura da Perutnina Ptuj Grupa i dalje radi stabilno i uspješno posluje u sklopu Grupe SIJ. Ako bi došlo do promjena, automatski ćemo obavijestiti sve zainteresirane strane. Sada, kada je još otvoreno nekoliko različitih opcija, detalje ne otkrivamo", naglašavaju iz SIJ-a.  Prodaju Perutnina Ptuj već dugo vremena zahtijevaju kreditori SIJ-a, a među njima su najglasniji ruska državna banka Sberbank i kupci obveznica SIJ-a. 

Za LDC radi 19.500 osoba
Ulazak SIJ-a u vlasništvo Perutnine Ptuj prije tri godine, uz plaćanje 40 milijuna eura dodatnog kapitala, bilo je veliko iznenađenje za kreditore. Oni su nekoliko mjeseci prije toga kupovali obveznice koje su službeno izdane za modernizaciju proizvodnje. Naime, kompanija nije objavila da namjerava ući u peradarsku industriju.  Danas, SIJ ima više od 90 posto dionica Perutnine Ptuj, a samo prošle godine je kupio još 12 posto dionica, za koje je izdvojio 11 milijuna eura. Problem SIJ-a je relativno visok neto financijski dug koji je na kraju prošle godine iznosio 334 milijuna eura i njegovom rastu je najviše pridonijela kupnja Perutnine Ptuj.

Francuska grupa LDC, koja sa SIJ-em pregovara o kupnji Perutnine Ptuj, kao mogući vlasnik spominje se već 2014. godine kada je visoko zaduženu slovensku kompaniju vodio Roman Glaser. On je odlučio potražiti strateškog partner te je angažirao francusku investicijsku banku BNP Paribas.

Grupa LDC je 2017. godine ostvarila 174 milijuna eura dobiti iz poslovanja (EBIT). LDC zapošljava 19.500 ljudi na 75 lokacija u Francuskoj, Španjolskoj i Poljskoj, koja je prošle godine najviše povećala proizvodnju mesa peradi među svim zemljama EU. 

Većinski vlasnika LDC-a su četiri francuske obitelji:  Lambert, Guillet, Huttepain i Chancereul.  Najpoznatiji brandovi grupe su Maitre Coq, Volailles Le Fleuron, Bio Bresse, Volailles Fermieres de Loue i Chip Long. U svibnju ove godine, LDC zajedno sa saudijskom grupom Al-Munajem kupio je proizvodne pogone francuske prehrambene kompanije Doux, koja je postala insolventna. 

 

19 tvrtki

ima grupa Perutnina Ptuj u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji

U borbi za imovinu Douxa LDC i Saudijci pobijedili su ukrajinskog prehrambenog diva MHP, koja je 2015. godini bio zainteresiran za kupnju Perutnine Ptuj. Grupa iz Ptuja ostvarila je prošle godine prihod od oko 257 milijuna eura, što je za 4,8 posto više nego 2016. godine, dok je novčani tijek (EBITDA) iznosio 24,4 milijuna eura, što je za 5,3 posto manje nego godinu ranije. Matična kompanija je ostvarila nešto manje od osam milijuna eura dobiti.

Prisutni u 20 zemalja
Grupa Perutnina Ptuj sastoji se od 19 tvrtki u četiri zemlje: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Oko 90 posto proizvodnog programa Perutnina Ptuj čini proizvodnja i prerada pilećeg i purećeg mesa.  U Perutnini, na čelu s Tiborom Šimonkom, članom uprave SIJ-a, proizvodi se prodaju u više od 20 zemalja, uključujući i tržišta zemalja Bliskog istoka. U Perutnini očekuju da će proizvodnja mesa peradi u sljedećem desetljeću u svijetu porasti zbog povećane potražnje za proteinima. 

Dogovor braće

SIJ samo Andreju Zubickom
Andrej Zubicki, koji vodi SIJ, već neko vrijeme je u ratu za prevlast nad obiteljskim carstvom s bratom Evgenijem, što je kroz brojne zamjene u nadzornom odboru i upravi paraliziralo djelovanje SIJ-a. Prema informacijala portala Siol.net, konačno je postignuta raspodjela područja interesa. Evgenij Zubicki će ostati predsjednik Industrial Metallurgical Holdinga (IHM), matičnog društva obitelji Zubicki, pri čemu se više neće miješati u operativno upravljanje grupom SIJ, koju će prepustiti bratu, čiji je problem sada američko uvođenje 25% carine na uvoz čelika iz EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close