Opet raste broj nuklearki u svijetu

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

Svjetsko nuklearno udruženje procjenjuje da će se za tri godine proizvodnja struje iz nuklearki vratiti na razinu prije Fukushime.

Nuklearna industrija polako se oporavlja od šoka izazvanog katastrofom u Fukushimi, ali su proizvođači urana i dalje "na konopcima".

Prema predviđanju Svjetskog nuklearnog udruženja (WNA), ove bi se godine svjetska proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana mogla vratiti na razine iz 2011. kada je japanska elektrana doživjela havariju. Trenutno iz nuklearki dolazi 2442 teravatsati (TWh), a 2010. proizvodilo se 2630 TWh. U sljedeće tri godine proizvodnja bi se mogla vratiti na razine prije Fukushime, procjenjuje WNA, a prenosi Reuters. Podsjetimo, nakon Fukushime Japan je ugasio svih 42 reaktora što je bilo 10 posto svjetskih nuklearnih kapaciteta.Trenutno su vraćena u pogon samo tri. Nakon 2011. i Njemačka je najavila napuštanje nuklearne energetike.

Međutim, u sljedećih nekoliko godina američki Westinghouse – proizvođač reaktora i u nuklearki u Krškom – isporučit će osam reaktora u SAD-u i Kini. Francuska Areva planira isporuku četiri reaktora za naručitelje u Finskoj, Francuskoj i Kini. Korejski Kepco otvorit će četiri reaktora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uz megaprojekt britanske nuklearke Hinkley Point koja donosi do 12 novih reaktora, Kina u 10 godina namjerava izgraditi najmanje 60 novih nuklearki.

Južnoafrička vlada također je pokrenula projekt izgradnje nuklearke. No, unatoč oporavku industrije, kompanije za rudarenje urana vrlo teško žive. Cijena pola kilograma rude za nuklearno gorivo iznosi 23,5 dolara, najniže u desetljeću. Prije Fukushime cijena je iznosila 70 dolara. Inače, rekordna cijena zabilježena je netom prije financijske krize, u lipnju 2007., od 140 dolara za manje od pola kilograma uranijeve rude.    
 

Komentirajte prvi

New Report

Close