Odsad slobodna trgovina s Japanom

Izvjestitelj za EP Pedro Silva Pereira PD Izvjestitelj za EP Pedro Silva Pereira PD

Europski parlament odobrio najveći bilateralni sporazum ikad dogovoren od EU.

Europski parlament (EP) prihvatio je jučer ugovor EU i Japana, a što je najveći bilateralni trgovinski sporazum ikad dogovoren od strane EU. Ovaj sporazum ukinut će gotovo sve carine čija godišnja vrijednost za EU kompanije doseže oko milijardu eura.

Kako ističu u Strasbourgu, riječ je o ugovoru koji šalje jasnu poruku potpore pravednoj i otvorenoj trgovinu temeljenoj na pravilima u razdoblju sve većih protekcionističkih izazova. Sporazum štiti najosjetljivije sektore u EU, poput proizvodnje riže, ali istodobno omogućuje trenutačno ili postupno ukidanje svih carina na vino, govedinu, svinjetinu, tjesteninu, čokoladu i kekse. Osigurana je zaštita za 205 europskih proizvoda s oznakama zemljopisnog podrijetla kako bi se i na taj način pomoglo malim i srednjim tvrtkama koje ostvaruju čak 78 % EU izvoza u Japan. EP je pozvao Europsku komisiju da uspostavi kontaktne točke za te kompanije kako bi što prije mogle iskoristiti prednosti sporazuma. Japan će europskoj konkurenciji otvoriti pristup tržištu nabave u gospodarski važnom željezničkom sektoru te u javnoj nabavi u velikim gradovima. e-trgovina, međunarodni pomorski prijevoz i poštanske usluge također će se liberalizirati. Europski parlament pozdravio je visoku razinu zaštite okoliša i radnih prava, te obveze povezane s Pariškim klimatskim sporazumom.

Zastupnici su istaknuli kako očekuju od Japana ratifikaciju svih važnih konvencija Međunarodne organizacije rada. Za sporazum je bilo 474 zastupnika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!