Odluka talijanskog Ustavnog suda: Trgovine će raditi i na Božić

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2012. u 12:21
Thinkstock

Talijani više neće morati trčati po trgovinama do večernjih sati na Badnjak u potrazi za poklonima, već će se darovi moći mirno kupovati i na sam Božić.

Od ovog Božića pa nadalje sve trgovine koje to žele mogu biti otvorene, odlučio je talijanski Ustavni sud, piše Večernji list.

Ustavni je sud svoju odluku donio upravo na dan ostavke nestranačke vlade premijera Marija Montija, koja je preuzevši dužnost prije 13 mjeseci donijela mjere nazvane 'Spasi Italiju' među kojima je bila i odredba da trgovine mogu raditi i za blagdane. Toj mjeri usprotivile su se neke regije (Piemonte, Veneto, Sicilia, Lazio, Lombardia, Sardegna, Toscana i Friuli Venezia Giulia) pa se tako došlo i do Ustavnog suda koji je trebao donijeti konačnu presudu.

Sud je presudio kako sve trgovine koje to budu htjele mogu raditi ne samo nedjeljama, već i praznicima uključujući i Božić. Dakle više se neće morati trčati po trgovinama do večernjih sati na Badnjak u potrazi za poklonima, već će se darovi moći mirno kupovati i na sam Božić, možda i poslije jutarnje mise ili poslije blagdanskog ručka, navodi Večernji. Crkva se protivi otvorenim trgovinama na Božić (i nedjeljama, premda se već odavno i nedjeljama može kupovati).  Predsjednik Komisije za socijalna pitanja Talijanske biskupske konferencije mons. Giancarlo Bregantini kaže kako se Crkva ne protivi otvorenim trgovinama na blagdane „samo zbog obrane vjerskih vrijednosti, već i u obranu cijele antropološke i socijalne dimenzije“.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (1)
Pogledajte sve

Talijani, gaze prema našim trulim putevima izlaza iz krize……

New Report

Close