Od ebole sve više obolijeva i zapadnoafričko gospodarstvo

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2014. u 15:30
Ebola je do sada uzela preko 1200 života

Liberijska vlada smatra da će epidemija izbrisati sav ekonomski napredak postignut nakon završetka građanskog rata 2003.

Epidemija ebole koja je na zapadu Afrike već uzela preko 1200 života ozbiljno utječe na gospodarstva država već ionako teško izranjavanih krvavim građanskim ratovima prije 10-ak godina.

Ekonomije Liberije i Sijera Leonea, država koje su najsnažnije zahvaćene epidemijom, uglavnom se temelji na rudarstvu, a strane kompanije koja tamo eksploatiraju nalazišta sve više zaziru od tog područja. Bolest odnosi mnogo života među farmerima o čijim se usjevima više nitko ne usudi brinuti bojeći se zaraze na tim područjima. Trgovina stokom je u prekidu. Tomu treba pribrojiti i ukinute zrakoplovne veze s ostakom svijeta, pa situacija sve više izmiče kontroli.Gospodarstvo Sijera Leonea ove je godine trebalo porasti 14 posto, dok su Liberija i Gvineja do sada privukle nekoliko milijardi ulaganja u nalazišta željezne rudače. Međutim, nakon što su se još prošloga prosinca pojavili prvi slučajevi – što je tada protumačeno kao izolirano izbijanje već pomalo zaboravljenog virusa – gospodarske prognoze više nisu bile tako optimistične.

Koliko epidemija utječe na tamošnje ekonomije govori i procjena liberijske vlade da će biti izbrisan gotovo sav ekonomski napredak postignut nakon završetka građanskog rata 2003. godine ako se epidemija uskoro ne suzbije.ArcelorMittal, najveći svjetski proizvođač čelika, zaustavio je planove o proširenju proizvodnje iz rudnika željezne rudače u sjevernoj Liberiji nakon što je većina radnika bila prisiljena na evakuaciju. Svoje radnike iz Liberije povukao je i najbogatiji Afrikanac, nigerijski "kralj cementa" Aliko Dangote koji za Bloomberg tvrdi da će epidemija ebole smanjiti rast BDP-a zapadnoafričke regije za barem jedan posto. 

Nepovjerenje

Stanovništvo misli da vlasti lažu o razmjerima epidemije

Liberija, Sijera Leone i Gvineja polako se počinju oporavljati od godina ratova i političke nestabilnosti. Građanski rat u Liberiji sredinom 90-ih prelio se kasnije i na Sijera Leone ostavljajući obje države praktički u ruševinama. Gvineja je 2010. održala prve demokratske izbore nakon desetljeća vojne diktature. Međutim, povjerenje u institucije još je na vrlo niskim razinama, pa vlasti doslovno moraju uvjeravati stanovništvo da epidemija ebole nije izmišljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close