Norveška je toliko bogata da ne zna na što trošiti

Autor: Darko Bičak , 09. rujan 2013. u 14:43
Thinkstock

Predivna priroda, visok životni standard, niska nezaposlenost i mnogo novca – u Norveškoj gotovo da i nema razloga za žalbu.

U Norveškoj se jučer i danas održavaju parlamentarni izbori na kojima bi nakon dva mandata i osam godina s vlasti mogli otići socijaldemokrati, a na vlast doći konzervativci. Kako god bilo, glavna tema predizbornih rasprava je bio, naravno, novac.

No, za razliku od ostatka svijeta, gdje je uvijek problem nedostatak sredstava za sve želje političara, u Norveškoj je problem – što napraviti s previše novca? Stoga se mnogi svjetski listovi i portali ovih dana bave norveškim problemima. Analize AFP-a, Deutsche Wellea i Business Insidera imaju zajedničku postavku:  predivna priroda, visok životni standard, niska nezaposlenost i mnogo novca – u Norveškoj gotovo da i nema razloga za žalbu. Koplja se lome jedino oko pitanja u što uložiti sve to bogatstvo, a da ono dugoročno ne ugrozi gospodarstvo i ukupni društveni sustav. Naime, Norveška najveći dio svojeg prihoda od nafte od 1990. godine ulaže u poseban razvojni fond koji bi trebao pomoći Norvežanima u vremenu krize. Do sada se u taj fond slilo više od 560 milijardi eura, a novac se i neprestano uvećava zbog pametnog investiranja i izostanka bilo kakvih afera u gospodarenju s njim.

Postavlja se pitanje: imaju li Norvežani uopće razloga za žalbu? Naime, svaki put prilikom objavljivanja nekih novih rezultata istraživanja visine standarda i životne kvalitete u europskim zemljama, Norveška se nalazi u samom vrhu. "Naše ceste su u lošem stanju, a u takvom je i sustav željeznica. Osim toga, vrijeme je da s ulica nestanu prosjaci. Uopće bi se jedan veći postotak novca iz naftnih fondova trebao investirati u socijalni sustav. Imamo dovoljno novca, zašto ga ne ulažemo u područja kao što je ovo?“, kaže Norvežanin Stig Eikeland za Deutsche Welle.

'Tipični' problemi

Rupe na cestama, nekolicina ilegalnih useljenika iz istočne Europe koji prose na ulicama i nesloga po pitanju toga koliko točno novca bi se trebalo staviti na stranu za loša vremena. To su tipični problemi koji muče Norvešku, a na koje se većina drugih europskih zemalja samo osmjehuje. No, u Norveškoj su to središnje teme koje se nalaze u fokusu izborne kampanje parlamentarnih izbora.  Norveški premijer, Jens Stoltenberg iz Socijaldemokratske radničke stranke usprkos ugledu kojeg uživa u zemlji , prema mišljenju mnogih, ipak je često preoprezan. Po pitanju socijalne politike i razvoja infrastrukture, Stoltenberg ipak nije uspio ispuniti sva očekivanja. Mnogi Norvežani bi radije više novca iz državnih naftnih fondova željeli uložiti u socijalni sustav. Hoće li populistička kampanja konzervativaca koji su obećavali upravo više novca za javne projekte, i njihov mogući dolazak na vlast, znatnije promijeniti situaciju u Norveškoj, tek će se vidjeti.

'Ulaganje u nekretnine se očito isplati'

"Jedan dio novca iz državnih norveških naftnih fondova ulaže se u zemlju, u državna mirovinska i socijalna osiguranja, a drugi dio novca se investira u inozemstvu“, objašnjava Rune Vist  iz Banke Trondheim za DW. On dodaje kako su ti norveški fondovi u međuvremenu vlasnici jednog do dva posto svih dionica u Europi. "Norveška je time najveći svjetski državni investitor. Taj fond trenutno raspolaže s oko 560 milijardi eura“, kaže Vist, koji je nekoć radio kao savjetnik za ulaganja velikih poduzeća u Oslu, ali i državnih naftnih fondova. Osim toga, kako kaže on, to bogatstvo stalno raste budući da je vrlo dobro uloženo. "Investicije su danas podijeljene na sljedeći način: oko 60 posto novca se nalazi u akcijama, 35 posto u obveznicama i oko pet posto je u privatnom vlasništvu. Naftni fondovi u Londonu, Švicarskoj i SAD-u su u posljednje vrijeme u velikom stilu novac ulagali u nekretnine. U Londonu, primjerice, je kupljen veliki dio Regent Streeta, u Švicarskoj centrala koncerna Credit Suisse, u SAD-u je kupljeno također nekoliko trgovačkih centara“, kaže Vist. Norveška uvelike potiče svoje građane na ulaganje u nekretnine. "U svakom slučaju to nije loše. Ulagati u nekretnine se očito isplati“, kaže Rune Vist, koji je i sam nedavno novac uložio u obiteljsku kuću vrijednu 750.000 eura u blizini Trondheima.

Nezaposlenost u Norveškoj je zanemariva, uglavnom ispod tri posto, a naftni sektor je digao plaće koje su danas prosječno gotovo 70 posto veće nego u Europskoj uniji. To naravno utječe na konkurentnost norveškog gospodarstva koje je, izuzev sektora nafte i plina, globalno sve manje konkurentno. Torbjoern Eika, voditelj istraživanja u tamošnjem statističkom Uredu, kazao je za Business Insider da bi ovakav trend priljeva "petrodolara" mogao imati katastrofalne posljedice po zapošljavanje u budućnosti i javne financije. "Sve ovisi o tome kako je novac potrošen", naglašava Eika.

U svakom slučaju, kako se čini, život u budućnosti u zemlji fjordova mogao bi i još jako dugo vremena biti ovako miran i idiličan kao što je to sada.

Komentari (13)
Pogledajte sve

@Loki07 – hrvatski BDP je rastao uglavnom kada je rasla i potrošnja države tj vlasti – dakle od kapitalizma niti K.

Da bi mogli biti dostatni trebali bi biti inovativni, konkurentni i TRŽIŠNO orijentirani. ali ne, nama raste ekonomija smao kad raste potrošnja države i kada raste dug i to je dosta da se sve vidi. Socijalističko upravljanje.

Ja Vam kažem, BMW ne bi mogao napraviti vozila koliko bi mi kroz taj fond mogli kupiti.



Mislim da svaki Norvežanin preko fonda ima štednju od 1.4 milijuna kuna(trenutno).

Dajte zamislite takav fond i te veličine u Hrvatskoj. Pobili bi se na vlasti međusobno oko upravljanja i upotrebe tih masivnih sredstava.


Da se i u Jadranu nadju količine nafte kao u Sjevernom moru mislim i vjerujem da bi i Hrvati bili jednako mudri. Problem je samo što u Jadranu (vrlo vjerojatno) nema ni djelić nafte koje ima u Sjevernom moru.
[/quote]
Ha,ha,možeš misliti što bi bili mudri,kao što je domach napisao pobili bi se sve u 16 da se dočepaju svog djela kolača.
Da se razumijemo,ja sam Hrvat i volim Hrvatsku ali i realno gledam na stvari.
Da nam iznajme Norvešku na 10 godina mi bi sve to garant upropastili za 5-7 godina.


Mislim da svaki Norvežanin preko fonda ima štednju od 1.4 milijuna kuna(trenutno).

Dajte zamislite takav fond i te veličine u Hrvatskoj. Pobili bi se na vlasti međusobno oko upravljanja i upotrebe tih masivnih sredstava.

Ne bi se pobili kada bi imali plaće kao u Norveškoj, društveni status kao u Norveškoj itd. Ni naši političari (generalno ima par izuzetaka) a pogotovo narod nisu gramzivi. Drugim riječima kad se ima love lako je biti pametan, dalekovidan, strateški orjentiran, socijalno osjetljiv itd.
Evo dok je bilo love od kredita za doba Sanadera vecina stvari je bila ok.
No, za razliku od Norveske i njene love od nafte krediti se trebaju i vratiti.
A mudriji (Sanader) su bili toga itekako svjesni i dok su svi gledali rukometne utakmice su odlučili osigurat svoju egzistenciju malo dugotrajnije od par godina.

Da, Norvezani su bili mudri u pravo vrijeme i nisu dozvolili korumpiranim politicarima rasprodaju svojih nacionalnih bogatstava kao npr. mnoge africke zemlje. Da se i u Jadranu nadju količine nafte kao u Sjevernom moru mislim i vjerujem da bi i Hrvati bili jednako mudri. Problem je samo što u Jadranu (vrlo vjerojatno) nema ni djelić nafte koje ima u Sjevernom moru.

A kad nema love onda treba dijeliti i raspodjeljivati. I tada nastupaju problemi.


Netočno…oni su ti početkom 70ih bili siromašni ali sređeni i kada su otkriveni nafta i plin nije se desila feudalizacija nego iznimno pametno upravljanje…
I da im nestane nafte opet ne bi propali…bio bi manji standard ali ne bi propali…vidiš da pametno investiraju njihovi državni fondovi
Nije ko kod nas gdje samo uzimaju naknadu i saniraju svoje loše investicije

Nije da imaju velike prinose na ulaganja ali su definitivno etički vođeni.

Mislim da svaki Norvežanin preko fonda ima štednju od 1.4 milijuna kuna(trenutno).

Dajte zamislite takav fond i te veličine u Hrvatskoj. Pobili bi se na vlasti međusobno oko upravljanja i upotrebe tih masivnih sredstava.

New Report

Close