Nijemci vode Europu u rat protiv utajivača poreza

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2016. u 16:14
Anonimnost vlasnika offshore tvrtki postaje prošlost/Fotolia

Vlada u Berlinu želi poslati signal cijeloj EU kako se odlučila ozbiljno pozabaviti utajivačima poreza i želi da je i ostale članice slijede.

Njemačka uvodi izmjene zakona o sprečavanju pranja novca prema kojem vlasnici offshore tvrtki više ne bi mogli biti anonimni.Nakon što je svijet potresla afera s "Panamskim dokumentima", vlada u Berlinu odlučila se razračunati s pojedincima koji koriste egzotične porezne oaze kako bi izbjegli porezne škare.

 

240tisuća

offshore tvrtki otvorila je tvrtka Mossack Fonseca

Prema navodima lista Süddeutsche Zeitung, jednog od glavnih pokretača otkrivanja 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, vlada namjerava uvesti nacionalni registar koji bi obvezivao offshore kompanije da otkriju identitet svojih vlasnika. "Tajnovitost mora prestati", izjavio je za taj minhenski list ministar pravosuđa Heiko Maas dodavši kako je transparentnost integralni dio borbe protiv porezne evazije i financiranja terorizma. Ministar financija Wolfgang Schäuble dodao je pak kako će curenje "Panamskih dokumenata" pojačati pritisak na poštivanje poreznih pravila te kako su potrebne dodatne mjere.

Za Süddeutsche Zeitung izjavu je dao i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.  "Ne možemo dopustiti da jedan dio našeg društva naporno radi, pridržava se pravila i plaća poreze dok drugi dio vara. Trebamo uvesti globalnu zabranu offshore kompanija i zaklada  čiji su vlasnici anonimni", kazao je Gabriel. Njegov apel za širu, globalnu akciju ustvari se je motiv koji se krije iza budućeg njemačkog registra. Prema neslužbenim tvrdnjama izvora iz njemačke vlade, cilj registra jest slanje signala cijeloj Europskoj uniji (EU) kako se Njemačka odlučila ozbiljno pozabaviti utajivačima poreza i kako bi je i ostale članice trebale u tome slijediti.

 

500banaka

otvorilo je 15.000 offshore tvrtki za svoje klijente

U tom kontekstu Nijemci već imaju saveznike u Austrijancima. Kancelar Werner Faymann u utorak je izjavio kako EU mora poduzeti korake kako bi spriječila da se offshore kompanije koriste za pranje novca i poreznu utaju. Dok se čeka nova regulativa, otkrivaju se novi detalji iz Panamskih dokumenata. Tako je otkriveno da je offshore tvrtke registriralo 78 Slovenaca, među njima i boksač Dejan Zavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close