Nijemci i Amerikanci oštro protiv TTIP-a

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2016. u 21:59
Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel/REUTERS

Pregovori o sporazumu bez napretka.

Podrška sklapanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) oštro je pala među Nijemcima i Amerikancima uoči sastanka kancelarke Angele Merkel i predsjednika Baracka Obame. Rezultati ankete objavljene u četvrtak pokazuju da svega 17 posto Nijemaca vjeruje da je TTIP dobra stvar.

Još prije dvije godine 55 posto Nijemaca podržavalo je sporazum o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a. Anketa pokazuje kako većina Nijemaca smatra da će TTIP sniziti standarde za proizvode, zaštitu potrošača i uvjete na tržištu rada. S druge strane tek 18 posto Amerikanaca podržava sporazum dok ih je 2014. bilo 54 posto. Zanimljiv je podatak da je polovica američkih ispitanika izjavila kako ne zna dovoljno o TTIP-u da bi imali mišljenje.

U nedjelju bi se u Hannoveru kancelarka Merkel trebala sastati s predsjednikom Obamom, a jedna od tema susreta bio bi upravo TTIP i kako pregovorima udahnuti život. Naime, njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel izjavio je u srijedu kako su pregovori "zamrznuti" te je postavio pitanje želi li SAD uopće postići dogovor. Njemačkom skepticizmu pridružio se i francusko ministarstvo trgovine koje je dan ranije zaprijetilo povlačenjem iz pregovora zbog nedostatka napretka. Bruxelles se nada da će glavnina sporazuma biti ispregovarana prije nego što Obama napusti Bijelu kuću.

Komentirajte prvi

New Report

Close