New York zadao udarac Uberu i Lyftu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2018. u 21:59
Broj taksija skočio šest puta/REUTERS

Gradske vlasti na godinu dana obustavile izdavanje dozvola servisima za prijevoz.

Gradsko vijeće New Yorka neće u idućih godinu dana izdavati dozvole za obavljanje taksi usluga po principu ekonomije dijeljenja, zadavši tako udarac kompanijama poput Ubera i Lyfta, koje su se oslonile na najveće američke metropole kao glavni izvor prihoda.

New York je prvi veliki američki grad koji je uveo takvo ograničenje, i to u sklopu paketa mjera koji uključuje i utvrđivanje minimalne plaće za vozače.

Pad prihoda od taksi vožnji demoralizirao je mnoge vozače, a njujorško udruženje taksista objavilo je da je u posljednjih par mjeseci zabilježilo šest samoubojstava među taksistima.

Broj vozila koja voze po New Yorku skočio je s oko 12.600 u 2015. godini, na oko 80.000 u ovoj godini, podaci su New York City Taxi and Limousine Commission.

Uz to, u gradu vozi i oko 14.000 taksija prepoznatljive žute boje. Nastojanje da se ograniče servisi usluga prijevoza po principu dijeljenja ekonomije u New Yorku nije naišlo na odobravanje Ubera, Lyfta i Vie.

"Gradska 12-mjesečna stanka izdavanja licenci ugrozit će jednu od najpouzdanijih opcija prijevoza, dok se s druge strane ne radi ništa kako bi se poboljšala podzemna željeznica ili suzbile gužve", priopćili su iz Ubera. "Ovo opsežno ograničavanje vratit će Njujorčane u razdoblje kad su se borili za prijevoz", priopćio je Lyft.

Komentirajte prvi

New Report

Close