Nema nove austrijske vlade bez Kurzovih narodnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2019. u 22:00
Glavni tajnik ÖVP-a Karl Nehammer ispred plakata s Kurzovim likom/REUTERS

Po anketama bi ÖVP mogla osvojiti 35 posto glasova, drugi je socijaldemokratski SPO s 22 posto te Slobodarska stranka (FPÖ) s 20 posto glasova.

Manje od dva tjedna  prije prijevremene parlamentarne izbore u Austriji, zakazane za 29. rujna, jasno je da nijedna buduća koalicija neće biti moguća bez sudjelovanja Narodne stranke Austrije (ÖVP) donedavnog kancelara Sebastiana Kurza.

U kombinaciji i FPÖ
Na osnovu istraživanja javnog mnijenja, ÖVP bi na izborima mogla osvojiti 35 posto glasova, a daleko iza nje druga bi bila Socijaldemokratska stranka (SPO) s 22 posto podrške, te Slobodarska stranka (FPÖ) s 20 posto glasova. Ostvare li se te prognoze, sljedeća vlada neće se moći formirati bez OVP, jer svaka većina bez narodnjaka – da li SPO-FPÖ ili neka od te dvije stranke sa Zelenima i Neosom, nije realna opcija.

Vlada ÖVP-FPO, koja je doživjela krah pred ljeto zbog afere 'Ibiza', uslijed koje je političku karijeru morao okončati dotadašnji lider slobodaraca Heinz-Kristian Strahe, trenutno bi imala većinu od 55 posto. Kompromitiranog Strahea nedavno je na čeku stranke naslijedio Norbert Hofer. Koalicija ÖVP -a sa SPO, također, bi imala većinu u parlamentu s 57 posto i moguća je varijanta, nakon što su socijaldemokrati nedavno pokazali otvorenost prema suradnji sa Kurtzovim narodnjacima. Za formiranje takve koalicije zasigurno bi bilo potrebno dugo pregovaranje, jer su razlike između dvije stranke  ogromne, a prije svega po pitanju očuvanja socijalne države.

Što manje partnera 
Moguća je i kombinacija ÖVP-Zeleni-Neos, koalicija koja bi imala nešto iznad 50 posto većinu u parlamentu. Vjeruje se da bi trojnu koaliciju narodnjaci pokušali izbjeći. jer što je više partnera, posebno među kojima su Zeleni koji politički lutaju, nemoguće je formirati održivo stabilnu vladu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close