Nakon kupnje Danube Foods Groupa Soros želi i Galeniku

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2015. u 15:41
U posljednjem tromjesečju 2014. Galenika je proizvela 42 milijuna pakiranja lijekova

Soros je putem svoga fonda Quantum strategic partners, još u listopadu poslao pismo o zainteresiranosti za farmeceutsku kompaniju.

George Soros, poznati američki milijarder, naglo je obnovio zanimanje za regiju, prije svega za Srbiju.

Prije nekoliko tjedana Mid Europa Partners, najveći investicijski fond specijaliziran za investicije u središnjoj i istočnoj Europi, iza kojeg stoji Soros, kupio je Danube Foods Group u čijem vlasništvu su tvrtke Imlek, Bambi, Knjaz Miloš, Subotička mljekara, kao i mljekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Sada je Soros bacio oko na srpsku farmaceutsku kompaniju Galenika, javlja Danas. Soros je putem svoga fonda Quantum strategic partners, još u listopadu, kada je srpska Agencija za privatizaciju objavila da će privatizirati 502 poduzeća u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu, poslao pismo o zainteresiranosti.

 

7,1mlrd.

dinara iznosila je vrijednost proizvodnje Galenike u trećem tromjesečju 2014.

Za Galeniku se prijavilo ukupno 15 potencijalnih kupaca, ali se procjenjuje da je Sorosova ponuda jedna od ozbiljnijih.Soros je u Srbiju u vrijeme Slobodana Miloševića financijska podržao osnivanja radija i televizije B92. Kasnije, jedan od njegovih fondova stvorio je SBB, velikog regionalnog kabelskog i internet operatera, ali je 2013. prodao svoj udjel u SBB-u i u B92.Galenika je nakon nekoliko godina lošeg poslovanja uspješno realizirala financijski plan za 2014., dok za 2015. planiraju rast vrijednosti proizvodnje za 20 posto. U posljednjem tromjesečju 2014., Galenika je proizvela 42 milijuna pakiranja lijekova, a vrijednost proizvodnje iznosila je 7,1 milijardu dinara.

Kada je riječ o prodaji, ostvarena je realizacija na domaćem i izvoznim tržištima vrijedna 5,3 milijarde dinara, što je 92 posto u odnosu na predviđeni plan prodaje za 2014. Izvoz, kako se navodi iz Galenike, ostaje glavna orijentacija kompanije, prije svega ulazak na tržišta zemalja EU, kao i povratak na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije. "Činimo stalne napore na rješavanju regulatornih uvjeta, u cilju realizacije plana za 2015.", kaže v.d. generalnog direktora Nedeljko Pantić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close