Najveći svjetski nezavisni trgovac naftom: Imat ćemo desetljeće jeftine nafte

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2016. u 16:23
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U nedavno objavljenom istraživanju tržišta zakljupčeno je kako će se naftom bogate zemlje i industrija nafte suočiti sa najduljim periodom niskih cijena koje se ne pamti još od perioda između 1986. i 1999. godine.

Stručnjaci tvrde kako cijena nafte neće značajno rasti u narednom desetljeću. Razlog tome je jačanje kineske ekonomije koja usporava američku.

"Teško je predvidjeti značajan rast cijena", izjavio je za Bloomberg Ian Taylor, izvršni direktor američke naftne kompanije Vitol. Kazao je i kako će cijena u idućih deset godina uglavnom vrtjeti oko 50 dolara po barelu.

Nedavno istraživanje tržišta ocijenilo je kako će se naftom bogate zemlje i industrija nafte suočiti sa najduljim periodom niskih cijena od 1986-1999 godine, kada je cijena po barelu varirala od 10 do 20 dolara.

Taylor, 59-godišnji industrijalac zaposlen u Shellu, tvrdi da je problem u količini zaliha. "Previše ih je. Iran se vratio na tržište, a Kina, nekada najveće područje potražnje, sada usporava", kazao je.

Iako su naftne kompanije u gubitku, tvrtka Vitol i još nekolicina konkurentnih kompanija poput Trafigura Group Pte, Glencore Plc, Gunvor Group, Castleton Commodities International LLC and Mercuria Energy Group, profitiraju od ove situacije.

Naime, ove kompanije ostvaruju dobit na tržišnom modelu znanom kao "contango", koji omogućava trgovcima kupovinu nafte, pohranjivanje u spremnicima i čuvanje za prodaju po višoj cijeni u narednim mjesecima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne lažite nas. Sirova nafta je stotinu godina držala cijenu od dolar-dva po barelu, a kad bi došla na tri dolara to bi se smatralo visokom cijenom nafte s obzirom na troškove eksploatacije, prerade i transporta, i na dobit koju bi naftne kompanije na bušotinama zarađivale. Nafta je prirodni resurs majke Zemlje, mi smo prvo dozvolili da nam ga ukradu, iako nafta, kao i zrak, i voda, ne mogu biti ničije vlasništvo do nas samih koji ovdje živimo, a onda smo dozvolili i da nam prodaju nešto naše, po cijenama stotinu puta većim nego bi to bilo po zakonima ekonomije i tržišta.

ne kužim ovu rečenicu ” Razlog tome je jačanje kineske ekonomije koja usporava američku.”

uz desetljeće jeftine nafte , imat ćemo i desetljeće neurotične RUSIJE , kojoj ova situacija nije po volji….

New Report

Close