Najbogatiji Kinez učinit će Ligu prvaka još moćnijom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. srpanj 2016. u 16:28
Vlasnik Dalian Wande, Wang Jianlin (u sredini), kupio je petinu udjela u Atletico Madridu/REUTERS

Kinezi obećavaju novi format natjecanja sa zajamčenih 30 mjesta za klubove iz pet najsnažnijih europskih liga.

Nogomet više nije najvažnija sporedna stvar samo u Europi i Južnoj Americi, a zbog sve većih kineskih aspiracija velike bi promjene mogle zahvatiti i europsku Ligu prvaka. Naime, najbogatiji Kinez Wang Jianlin, vlasnik nekretninske kompanije Dalian Wanda i petine španjolskog kluba Atletico Madrid, planira osnovati pandan elitnom UEFA-inom natjecanju u koje bi privukao najveće europske nogometne klubove.

Ligama 'petice' 30 mjesta
Europskim divovima Wanda obećava više mjesta u natjecanju te porast prihoda od prava na emitiranje između 30 i 35 posto, piše Financial Times. Marco Bogarelli, strateški direktor Wanda Sports holdinga otkriva da su započeli pregovori sa španjolskom La Ligom i talijanskom Serijom A te da na pregovore planiraju potaknuti i englesku Premier ligu, njemačku Bundesligu i francusku Ligue 1. Kinezi predlažu kreiranje jedinstvenog proširenog natjecanja s više od 32, ali i manje od 64 momčadi.

 

35posto

rasta prihoda obećava Wanda europskim klubovima

Klubovima iz pet velikih europskih liga jamčilo bi se šest mjesta unutar tog natjecanja. Nadaju se i potpori iz UEFA-e, ali su spremni kreirati i zasebno natjecanje ukoliko ne pronađu zajednički jezik. "U budućnosti bismo trebali imati više slobode u skladu s potrebama klubova i liga", smatra Bogarelli. Kineski prijedlog dolazi u trenutku kada se UEFA nalazi pod pritiskom donošenja velikih promjena unutar postojeće Lige prvaka, a privremeni glavni tajnik UEFA-e, Theodore Theodoridis, kaže da ovo nisu prve najave tog tipa. "Već neko vrijeme postoji mogućnost sličnog scenarija, pa ni ovo neće biti posljednja najava u nizu", kaže Theodoridis.

Ulaganja u sport
Wanda već posjeduje 20 posto udjela u Atletico Madridu, a za 650 milijuna dolara postali su vlasnikom i Iroman Triatlona te brojnih ski i golf odmarališta diljem svijeta. Za švicarsku tvrtku Infront Media na čijem je čelu bio Phillippe Blatter, nećak osramoćenog bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, lani je platila 1,2 milijarde dolara. Riječ je o kompaniji koja distribuira TV prava za neke od najvećih svjetskih sportskih događaja, a da je riječ o pametno uloženom novcu najbolje govore brojke.

Naime, britanska telekomunikacijska kompanija BT trogodišnji ugovor emitiranja Lige prvaka i Europske lige platila je 897 milijuna funti, dok je talijanski Mediaset 700 milijuna eura dao za prijenos talijanskih prvenstava do 2018. godine. Osim prestiža, Kini je europski nogomet atraktivan i kao nova poslovna platforma. Njihovoj ozbiljnosti u naumu u prilog ide i financijska potpora kineskog predsjednika Xi Jinpinga, strastvenog ljubitelja nogometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close