Naftni divovi u godinu dana ukinuli više od 160.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/H , 03. kolovoz 2015. u 08:08
Foto: Thinkstock

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto.

Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana, naftni divovi, od američkog Exxona do europskog Royal Dutch Shella, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada, a u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,8 milijardi dolara.

Posljedica je to oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, prvenstveno Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijene 'crnog zlata' iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku oko 60 dolara za barel, dok su se u lipnju prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih su godina naftne kompanije zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i jer je prerada nafte, ili 'downstream' poslovanje kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od 'upstreama', odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena 'crnog zlata', sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli.

Tako je, primjerice, dobit Exxona od 'upstreama' u drugom tromjesečju potonula s lanjskih 7,9 milijardi dolara na 2 milijarde, dok je zarada od 'downstreama' porasla.

Još je slabije rezultate ostvario drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron, koji je u proteklom kvartalu zabilježio 90-postotni pad dobiti, s lanjskih 5,7 milijardi dolara, na 571 milijun.

Zbog toga je poslovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova. Kompanija je poručila kako pregovara s gotovo 3.000 dobavljača i partnera od čega ove godine očekuje uštede od oko 900 milijuna dolara. Najavila je i ukidanje daljnjih 1.500 radnih mjesta.

Europski naftni div Royal Dutch Shell, koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti za 35 posto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je, pak, ukidanje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova jer očekuje da će cijene nafte i dalje ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Shell je najavio smanjenje investicija i daljnju prodaju dijela imovine, premda je već od početka godine prodao imovinu vrijednu 4 milijarde dolara.

Neto dobit britanskog naftnog diva British Petroleuma iznosila je, pak, u drugom kvartalu 1,3 milijarde dolara, u usporedbi s 3,63 milijarde dolara ostvarenih prije godinu dana.

BP je, od kada je lani cijena nafte počela padati, pokrenuo restrukturiranje poslovanja i srezao kapitalne investicije za 13 posto.

Zbog smanjenja proizvodnje i investicija, naftne kompanije i njihovi dobavljači oštro režu troškove poslovanja, pa pritom ukidaju na tisuće radnih mjesta.

"Globalno gledajući, u proteklih godinu dana u industriji je ukinuto više od 160.000 radnih mjesta, a kompanije najavljuju i daljnje rezove jer očekuju da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska", kaže Tobias Read, izvršni direktor tvrtke Swift Worldwide Resources, koja se bavi zapošljavanjem inženjera za naftne kompanije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Taj koncesijski ugovor je toliko los za Hrvatsku da je to cudo.

A naši Tumpleki nastoje naći naivne naftaše koji bi bužali naš Jadran u Dalmaciji.

Nikom se nije isplatilo tražiti naftu u našem Jadranu kada je barel bio preko 100 $ a ovi “naši” danas bi prodali skupo koncesije kada je nafta u pol cjene.

Naravno da će svi odustati jer ova Kukuriku Vlada nije u stanju završiti niti jedan projekt.

Samo u dva dana naftaši su odustali od ugovora , Vlada odustala od Omble , Vlada odustala od privatizacije Imunološkog ,…..

New Report

Close