Na troškovima noćenja u Americi najlakše se ‘opeći’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 29. lipanj 2017. u 15:30
Boravak u Americi mogao bi biti najveći udarac na džep potrošača, neovisno i poslovnom ili turističkom putovanju/FOTOLIA

Uz gradove SAD-a, putnik se može ‘smrznuti’ od cijena na Islandu. Od nama privlačnih u Dublinu je jeftiniji Airbnb.

Ako se cijene smještaja u hotelima i 'cimerfraju' na našem Jadranu prosječnom hrvatskom radniku ili poduzetniku čine paprenima zbog ulaska u glavnu turističku sezonu i enormne potražnje, pa radije razmatra ponudu u svijetu, možda će se 'ohladiti' od planiranja putovanja izvan Hrvatske.

Bloomberg je objavio tradicionalni Indeks cijena svjetskog smještaja, podijelivši ih u dvije kategorije – cijene za privatne prostore preko web platforme Airbnb i hotele s tri i više zvjezdice, rangirajući obje cijene na bazi noćenja za dvije osobe. 'Pobjednik' kod privatnog smještaja je američki Miami s prosječnim troškom od 190 dolara, a prvo mjesto kod hotela drži San Francisco, gdje se za noćenje u prosjeku izdvaja 288 dolara.

Na obje ljestvice u Top 50 je najviše američkih gradova, što dovoljno govori da će boravak u SAD-u, neovisno o izvanpansionskoj potrošnji, biti najveći udarac na turistov džep. Putnik bi se mogao 'smrznuti' i u islandskom Reykjaviku, koji je u 5 najskupljih po smještaju u obje kategorije, a cijene u odnosu na 2016. više su za 20 posto zbog, zapaža Bloomberg, rekordnog priljeva od 1,2 milijuna turista.  Kod Airbnba je najveći skok prema gore, 50%, doživio Luxembourg, a najveći pad, od 43,2%, zabilježen je u Rio de Janeiru, u kojem su lani i Olimpijske igre utjecale na skuplji smještaj. U Riju su i hotelske cijene u usporedbi s lanjskim niže za 42,6%, a kanadski glavni grad Ottawa može se pohvaliti da je hotelima najviše donio na cijenama, s porastom od 25,9%.

"Miami ima najmanju prednost cijena Airbnba u odnosu na hotelske, čemu su razlog izmjene u regulativi nastale dogovorom iznajmljivača da uime lokalnih vlasti od gostiju ubiru boravišne pristojbe", smatra Arun Sundararajan sa Sveučilišta New York. Činjenica da je soba kod privatnika sad skuplja nego lani ugrožava i taj model u floridskom ljetovalištu, jer dio iznajmljivača, napominje profesor, što jest i što nije legalno.

Iz Airbnba su poručili da su cijene u Miamiju takve zato što je i destinacija turistički jaka, ali i da su i dalje jeftiniji od hotela. Od bližih europskih destinacija koje bi Hrvatima bile najprivlačnije, što zbog emigracije, što zbog turizma, izdvaja se Dublin, ima jeftiniji Airbnb nego hotele, te Rim gdje su hoteli među najpovoljnijima u Top50. Pariz zaostaje za Dublinom u cijeni privatnog smještaja, ali nudi podnošljivije hotele, dok je München, česta prva postaja ekonomskih došljaka iz Hrvatske u Njemačku, gotovo u zlatnoj sredini obje vrste boravka. Naših gradova nema u prvih 50. 

Komentirajte prvi

New Report

Close