Na rubu siromaštva u BiH živi skoro pola milijuna umirovljenika

Autor: Agencija VLM , 09. studeni 2014. u 14:10
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Poplave u BiH, koje su se dogodile prije pola godine, znatno su utjecale i na uplatu doprinosa u mirovinske fondove.

Poplave u BiH, koje su se dogodile prije pola godine, znatno su utjecale i na uplatu doprinosa u mirovinske fondove. U Federaciji već nekoliko mjeseci isplata mirovina kasni od sedam do deset dana. Nedavno su umirovljenici iz okoline Tuzle blokirali magistralnu prometnicu tražeći da im se isplate mirovine. Udruga umirovljenika u FBiH tvrdi i da državne tvrtke samo u Federaciji za doprinose duguju 190 milijuna eura te traže od Vlade FBiH da nađe način za naplatu ovih dugova. No, iz Nikšićeve Vlade stigao je odgovor kako nije realno očekivati povećanje jer novca nema, a navode da je ove godine mirovina već povećana za pet posto. To je za umirovljenike s najnižom mirovinom iznosilo šest eura više, ili pet kilograma brašna.

Vlasti u FBiH bez vizije

Stoga ne čudi da su umirovljenici iz Federacije ultimativno zatražili od Vlade Federacije BiH povećanje mirovina za pet posto, barem onih najnižih. Kap je prelila čašu kada im je u posljednjih mjeseci isplata mirovina pomaknuta za sedam do deset dana, a u Zavodu MIO i resornom ministarstvu jednostavno su rekli kako novca nema dovoljno, priljev je slabiji te kako se budu uplaćivali doprinosi, tako će biti isplaćivane i mirovine, što znači sve teže i sa sve većom odgodom vremena. U RS-u posljednje poplave rezultirale su smanjenjem zaposlenih te je sindikat izašao s podatkom da je 10.000 umirovljenika više nego zaposlenih, što će u konačnici značiti smanjenje mirovina.

Podsjećanja radi, više od 60 posto umirovljenika prima najnižu mirovinu, koja u Federaciji iznosi 160 eura, a u RS-u 120 eura, dok je samo za hranu potrebno mjesečno izdvojiti više od 200 eura. Od oko 635.000 umirovljenika u BiH, više od 400.000 živi ispod minimuma dostojanstva. Osim što ih je većina gladna, mnogi sebi ne mogu priuštiti ni neophodne lijekove. Kada je u pitanju manji bh. entitet, u RS-u su kašnjenja zabilježena u nekoliko mjeseci, no u mirovinskom zavodu kažu kako se stanje stabilizira. Ipak, manji broj zaposlenih dovodi u pitanje isplatu mirovina u sljedećim mjesecima, što je izjavila predsjednica Sindikata RS-a Ranka Mišić.

Stanje je alarmantno

Prema njezinim riječima, prikupljanje doprinosa i broj uplatitelja su ključni problemi u RS-u jer odražavaju kolika je stopa zaposlenosti i koliko uopće funkcionira sustav. Iako su podaci za oba entiteta u ovom trenutku alarmantni, činjenica je da vlast u BiH uopće ne reagira na žalbe umirovljenika, niti imaju programe za nova zapošljavanja, što se zorno pokazalo u proteklom razdoblju. Neki ekonomski analitičari tvrde da je situacija svakim danom sve teža, a najveći problem u sljedećem razdoblju bit će punjenje fondova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close