Na policama Carrefoura ‘blockchain jaja’

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2018. u 22:00
Osim jaja, u početnoj fazi pratit će se i piletina te rajčice/Igor Soban/PIXSELL/Reuters

Blockchain omogućava praćenje i dijeljenje informacija kako je pojedini proizvod uzgajan, prerađen i transportiran do krajnjeg potrošača.

Skandali s jajima zaraženima salmonelom koji su proteklih godina pogađali trgovačke lance za francuski će Carrefour uskoro postati prošlost zahvaljujući blockchain tehnologiji.

Kako prenosi Reuters, najveći europski maloprodajni lanac počinje primjenjivati blockchain tehnologiju za praćenje piletine, jaja i rajčica od farmi do prodajnih polica. U idućim godina blockchain će se primjenjivati za sve svježe proizvode.

Skraćena provjera
Francuski trgovac primjenjuje IBM-ovu tehnologiju koji surađuje s nizom trgovaca, logističkih tvrtki i uzgajivača u razvoju sustava za globalne dobavne lance. Tehnologija pod nazivom IBM Food Trust omogućava prehrambenoj i maloprodajnoj branši praćenje i dijeljenje informacija kako je pojedini proizvod uzgajan, prerađen i transportiran do krajnjeg potrošača.

 

300 proizvoda

nadzirat će Carrrefour do 2022. blockchainom

Kako tvrdi američki informatički div, njegov proizvod omogućava da se vrijeme provjere zdravstvene ispravnosti hrane skrati s nekoliko dana na svega nekoliko sekundi. Sustav je dostupan u cijelom svijetu, a njegovo korištenje tvrtke godišnje stoji 212.000 dolara, tvrdi IBM. Blockchain tehnologija u najširoj je javnosti poznata kao temelj na kojem počivaju kriptovalute poput bitcoina. Najkraće rečeno, radi se o podijeljenim nizovima podataka pohranjenima u mreži pojedinačnih računala, a ne samo u jednom. Zagovornici te tehnologije tvrde kako ona ima potencijal radikalno izmijeniti cijeli niz industrija, od financija do tržišta nekretnina. Međutim, za sada je svega nekoliko primjera široke upotrebe blockchain tehnologije.

Generalni tajnik Carrefoura Laurent Vallee ističe kako će kompanija do 2022. proširiti upotrebu bloockchaina na preko 300 svježih prehrambenih proizvoda koje dobavlja iz cijelog svijeta. Time će osigurati siguran dobavni lanac i zadobiti povjerenje kupaca, dodaje Vallee. Naime, izbijanje zaraza salmonele povezanih s jajima i piletinom glavni je izazov za prehrambenu industriju. 

Neće biti jednostavno
Posljednji veliki slučaj izbio je u travnju u SAD-u kada je iz upotrebe povučeno gotovo 207 milijuna jaja. Međutim, analitičar tvrtke IDC Simon Ellis smatra kako masovno uvođenje blockchain tehnologije u dobavnim lancima hrane neće biti jednostavno. "Napori u uvjeravanju proizvođača hrane da sudjeluju nisu mali. Uzgajivači i farmeri međusobno su na dramatično različitim razinama tehnološke sofisticiranosti", ocjenjuje Ellis. Prošle godine 10 prehrambenih kompanija, uključujući Nestlé, Unilever i Tyson Foods priključili su se IBM-ovu projektu. Od trgovaca, priključio se i Walmart. 

Komentirajte prvi

New Report

Close