Muskovo obećanje Tesline dobiti ludom radovanje

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2019. u 22:00
Izvršni direktor Elon Musk/REUTERS

Prva dobit najavljena je još za prošlu jesen, a sada je kompanija obećava u četvrtom tromjesečju ove godine.

Dioničari Tesla Motorsa koji su povjerovali obećanju čelnika kompanije Elona Muska da će prva dobit doći prošle jeseni morat će se još malo strpiti.

Naime, objavom financijskog izvješća za drugo tromjesečje postalo je jasno da je Tesla još jednom "promašio" financijske ciljeve, a i najavljen je odlazak glavnog direktora za tehnologiju, J. B. Straubela.

Gubitak 1,12 dolara
Proizvođač električnih automobila objavio je rast prihoda od 58,7 posto na 6,35 milijardi dolara što je manje od očekivanja analitičara koji su prognozirali 6,41 milijardu dolara. Očekivanja analitičara Tesla nije ispunio i kada je u pitanju gubitak.

Umjesto očekivanih 36 centi po dionici, minus je znatno dublji, čak 1,12 dolara po dionici. Ipak, kompanija je  smanjila gubitak na godišnjoj razini: godinu ranije minus je iznosio 3,06 dolara po dionici uz prihode od četiri milijarde dolara. No, treba reći i da je gubitak u prošlom kvartalu ostvaren unatoč rekordnoj isporuci u prvih šest mjeseci od 158.200 vozila. Međutim, iz Tesle i dalje tvrde da će do kraja ove godine proizvoditi 10.000 vozila tjedno i uspjeti isporučiti između 360.000 i 400.000 automobila.

 

6,35 mlrd.

dolara iznosili su prihodi kompanije, veći za 58,7 posto

No, analitičari sumnjičavo gledaju na mogućnost da u nastavku godine naručene Tesle počne voziti još najmanje 200.000 kupaca, prenosi Reuters. Osim broja isporučenih vozila, analitičare brinu i sve mršavije marže. Financijski direktor Zachary Kirkhorn izjavio je kako su narudžbe u ovom kvartalu daleko više od onih u drugom tromjesečju.

K tome, glavni izvršni direktor Elon Musk i dalje tvrdi kako bi dugoročna potražnja za dva ključna modela, 3 i Y, mogla dosegnuti dva milijuna vozila godišnje. Kompanija je snizila i ciljeve kapitalnih troškova za ovu godinu. Umjesto dvije do 2,5 milijarde dolara, novi cilj kreće se u rasponu od 1,5 do dvije milijarde dolara. Kvartal je završen s pet milijardi dolara u gotovini.   

Udarac
Elon Musk je najavio da će Tesla postati profitabilna u trećem kvartalu prošle godine, a od tada je taj cilj nekoliko puta pomican. Najnovija procjena govori da će dobit doći u četvrtom tromjesečju ove godine, a u ovom kvartalu trebala bi biti zabilježena "pozitivna nula".  Analitičar Clement Thibault kazao je za Reuters kako Teslini rezultati "neizbježno vode do dodatnih pitanja sposobnosti kompanije da stabilizira poslovanje i postane profitabilna".

A udarac kompaniji svakako će zadati i odlazak J. B. Straubela, "oca" Tesline baterijske tehnologije. Straubel je u kompaniji od njenih početaka i bio je zadnji od visokopozicioniranih veterana koji su još ostali u Tesli.

Straubel će nastaviti surađivati s kompanijom kao njen savjetnik.Iako je po objavi izvješća cijena dionica pala za 11 posto, srijedu je ipak uspjela zaključiti s plusom od 1,8 posto na 264,88 dolara. Za ovu godinu Teslina dionica bilježi pad vrijednosti od 22 posto, no početkom lipnja cijena se počela uspinjati nakon što je dosegnuta najniža cijena od početka 2016. od 178,97 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close