Mobilnom aplikacijom navodnjavaju voćnjake

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2018. u 22:00
Za korištenje dovoljno je imati električnu energiju i biti u dohvatu mobilne mreže

Uređaji s jedne strane prikupljaju podatke o stanju na poljoprivrednom zemljištu, a s druge upravljaju procesom navodnjavanja.

Srpska startup kompanija Smart Watering Solutions razvila je sustav daljinskog navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i time zakoračila u područje precizne poljoprivreda koja se pojavila na Zapadu prije desetak godina.

Smart Watering kontroleri su pametni elektronski uređaji kojima se upravlja putem mobilne ili web aplikacije, praktički iz fotelje. Njihova uloga je dvostruka, istovremeno prikupljaju podatke o stanju na zemljištu i upravljaju procesom navodnjavanja i prihranjivanja biljke, piše portal eKapija.

Automatska proizvodnja
Lazar Jovanović, jedan od osnivača kompanije, kaže da je riječ o programabilnom sustavu koji se po potrebi može potpuno prilagođavati željama kupca. Na parceli je poželjno imati električnu energiju i biti u dohvatu mobilne mreže, i to su jedini uvjeti za korištenje sustava. "Najveća prednost za korisnika je to što s jednog mjesta s nekoliko klikova može programirati navodnjavanje, a dostupni su mu i svi značajni parametri za njegovo zemljište.

 

50 hektara

površina je zemljišta koja je zasad optimalna za sustav

Tako potpuno automatiziraju bitan proces u proizvodnji bez odlaska na lice mjesta", objašnjava Jovanović. Ciljna skupina su im poljoprivrednici, prije svega voćari, čiji su nasadi veličine do 50 hektara, a ističu da im korisnici pomažu da unaprijede svoje sustave i budu konkurentniji. Među partnerima su također i distributeri i projektanti opreme za navodnjavanje i izvođači radova.

Stručnjaci kao mentori
"Glavni izazov nam je prodaja, odnosno kako doći do kupaca. Često je izazov i to što je u projekte navodnjavanja uključeno mnogo ljudi, a naše rješenje je dio jednog kompleksnog sustava i predstavlja njegov mozak. Radimo na tome da takve probleme izbjegnemo u budućnosti", kaže Lazar Jovanović. Smart Watering Solutions se sredinom srpnja našao i među sedam timova izabranih za sudjelovanje u Delta Biznis inkubatoru.

Od tog iskustva žele doznati kakve su im šanse na velikim poljoprivrednim sustavima, na površinama većim od 100 hektara. Mentori s kojima rade su stručnjaci koji se desetljećima bave voćarstvom i melioracijom, pa u tvrtki Smart Watering Solutions smatraju da će moći kreirati proizvod koji će biti konkurentan i na svjetskom tržištu. "Planiramo integraciju našeg softvera s meteorološkim postajama raznih proizvođača i rješenja koja će imati mehanizme za učenje s ciljem potpune automatizacije navodnjavanja", kaže Lazar Jovanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close