Milanović bio u krivu: Finska je imala građanski rat

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2013. u 15:23
Zoran Milanović (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Finski građanski rat, kao i dva rata za nezavisnost protiv Sovjeta, ostali su duboko urezani u sjećanju tamošnjeg stanovništva.

Premijer Zoran Milanović, nije upoznat sa poviješću nordijskih zemalja pa je tako izjavio kako Finska nikada nije imala građanski rat što zapravo i nije istina, piše Večernji list.

Finskom su kroz povijest vladali Šveđani no nakon njihovog poraza od Rusa 1809., potpala je pod Rusko carstvo. Nezavisnost je stekla u jeku meteža izazvanog Oktobarskom revolucijom 1917. godine kada je došlo do kolapsa Finskog velikog vojvodstva, kao dijela carstva. Među Fincima je ubrzo došlo do podjele na „Crvene“ i „Bijele“, odnosno socijaliste i komuniste te konzervativce. I ljevica i desnica su ubrzo počele formirati paravojne grupe, a u atmosferi političkog straha i nasilja, u siječnju 1918. došlo je do oružanih borbi, piše Večernji. 

Finska, koja je najvećim dijelom rata surađivala s Njemačkom, te priznala Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), uspjela je nakon 1945. ostati nezavisna i demokratska te postati jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. Finski građanski rat, kao i dva rata za nezavisnost protiv Sovjeta, ostali su duboko urezani u sjećanju tamošnjeg stanovništva. I nakon mnogih godina te su teme bolne i osjetljive.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (9)
Pogledajte sve

.. i zaboravio sam napomenuti da se Finska nakon Zimskog rata u razdoblju od 1941.-1944. borila na strani Njemačke na istočnoj fronti. Naime, nadali su se povratiti teritorije izgubljene u Zimskom ratu.


…Baš me zanima kako bi Milanović odreagirao u takvoj situaciji. Vjerojatno bi rekao kako se Hrvatska najdublje ispričava i kako ćemo u najhitnijem roku te projektile darovati Al-Qaidi i islamskim fundamentalistima u Siriji.

Netocno.On bi rekao da ce ih u najhitnijem roku isprovati na Hrvatima da vidi kako dejstvuju i da se nada da im nije istekao rok uporabe.

Finska je u dvadesetom stoljeću imala dva jako gadna rata. Građanski rat 1918. god. i Zimski rat protiv SSSR-a 1939.-1940. god. Zimski rat im je ostavio takav trag na kolektivnoj nacionalnoj psihi da se niti dan danas ne žele odreći kazetnih projektila.
Kada su im na jednom sastanku NATO-a prije par godina prigovorili da zašto ih imaju jer kao, to je zabranjeno međunarodnim konvencijama, Finci su im odbrusili kako su njihovi kazetni projektili opasnost samo za one koji napadnu Finsku. I dobro su im odbrusili …

Baš me zanima kako bi Milanović odreagirao u takvoj situaciji. Vjerojatno bi rekao kako se Hrvatska najdublje ispričava i kako ćemo u najhitnijem roku te projektile darovati Al-Qaidi i islamskim fundamentalistima u Siriji.

pozdrav hadezeovcima i ostalim desnicarima!
ovo vam je dosad najidiotskija hajka na premijera. kad premijer unistava gospodarstvo niste sposobni uputiti nikakvu kritiku ali zato kad kaze da finska nije imala gradjanski rat onda se svi okupljate na zbornom pjevanju.
JADNO!

New Report

Close