Milan Beko, jedan od najbogatijih Srba, na saslušanju u policiji

Autor: Agencija VLM , 29. siječanj 2013. u 17:27
Thinkstock

Privatizacija beogradske luke jedna je od 24 sporne privatizacije u Srbiji u koje su uključeni poznati gospodarstvenici ali i političari.

Milan Beko, jedan od najpoznatijih i najbogatijih srbijanskih gospodarstvenika, u utorak je saslušan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina gdje je govorio o slučaju Luka Beograd.

Privatizacija beogradske luke jedna je od 24 sporne privatizacije u Srbiji u koje su uključeni poznati gospodarstvenici ali i političari. B92 navodi da je u rujnu 2005. godine 40 posto dionica Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodane tvrtki Vorldfin iz Luksemburga. Zatim su otkupljene i preostale dionice koje su bile u rukama malih dioničara. Iza Vorldfina su u trenutku kupnje Luke stajali Milan Beko i Miroslav Mišković. Sumnja se da je država oštećena za 21 milijun eura.

Luka Beograd smještena je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u središtu Beograda, a Urbanističkim planom koji je prihvaćen poslije prodaje predviđeno je da zemljištu od 220 hektara koje pripada Luci i na zemljištu nizvodno od nje bude izgrađen stambeno poslovni prostor, a da Luka bude premještena. Grad Beograd i Luka već godinama se spore oko prava na raspolaganje zemljišta Luke. Privatizacija Luke Beograd bila je nedavno i tema obraćanja prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića koji je tada izjavio da će se u okviru spornih privatizacija u Srbiji otvoriti i predmeti Luke kao i Veterinarskog zavoda. Prije Milana Beka u pritvoru u Srbiji, također zbog spornih privatizacija, završio je i Miroslav Mišković koji se smatra najbogatijim Srbinom čije se bogatstvo procjenjuje na više od dvije milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close