Migranti uzeli slovačkom premijeru novi mandat

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2016. u 22:00
Analitičari smatraju da će Robert Fico teško formirati svoju treću uzastopnu vladu/REUTERS

Premijer Robert Fico ciljao je u kampanji pitanje odbijanja primanja migranata, ali su prevladala socijalna pitanja.

Iako relativni pobjednik, stranka slovačkog premijera Roberta Fica izgubila je većinu u parlamentu što otvara mogućnost političke krize u zemlji koja u srpnju preuzima predsjedanje Europskom unijom. Nakon što su u nedjelju prebrojani gotovi svi glasovi, rezultati izbora održanih u subotu pokazali su da je vladajuća socijaldemokratska stranka Smer osvojila 49 od 150 mjesta u parlamentu.

To je iznimno loš rezultat jer je u prijašnjem sazivu Smer imao 83 mjesta i apsolutnu većinu. Druga stranka po snazi s osvojenim 21 mjestom sada je liberalni SaS orijentiran prema poslovnom svijetu. Dvije nacionalističke stranke osvojile su ukupno 29 mjesta. Ukupno je u parlament ušlo osam stranaka, a među njima je i ekstremno desna Naša Slovačka. Po mišljenju političkog analitičara Abela Ravasza, Fico će trebati najmanje dva ili tri partnera kako bi oformio koaliciju i vladu.

 

4,2posto

iznosi slovački gospodarski rast na godišnjoj razini

 "S druge strane, oporbi bi trebao savez šest stranaka centra i desnice kako bi mogla formirati vladu", ocjenjuje Ravasz, a prenose agencije. Analitičar Samuel Abraham rekao je za AFP da bi formiranje nove vlade moglo "trajati tjednima,  pa čak i mjesecima". Inače, Fico pokušava izboriti već treći premijerski mandat. No, izbori su pokazali kako mu je popularnost značajno oslabila unatoč ubrzanju ekonomskog rasta na godišnjoj razini na 4,2 posto BDP-a.

Naime, središnja točka predizborne kampanje bila je korist Slovačke od europskog članstva i uvođenja eura u kontekstu obveze prihvaćanja migranata i pomoći Grčkoj. Stoga je Fico ciljao u svojoj kampanji pitanje odbijanja primanja migranata u Slovačku, ali su socijalna pitanja smanjila utjecaj takve retorike. S obzirom da će Slovačka preuzeti u srpnju predsjedanje Europskom unijom, rezultati se pomno prate i u Bruxellesu. Slovačka eurozastupnica Monika Flasikova Benova rekla je kako je "sramota" da će Slovačka u vrijeme predsjedanja Europskom unijom u parlamentu "imati fašiste".

Komentirajte prvi

New Report

Close