Mesić: Kijev i Moskva mogu sami sebi najbolje pomoći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2014. u 15:52
Davor Javorovic/PIXSELL

Jedino rješenje za krizu leži na Ukrajini i Rusiji koje moraju razgovarati i same sebi najbolje mogu pomoći, rekao je u subotu bivši hrvatski predsjednik.

Jedino rješenje za krizu leži na Ukrajini i Rusiji koje moraju razgovarati i same sebi najbolje mogu pomoći, rekao je u subotu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je nazočio inauguraciji ukrajinskog predsjednika u Kijevu.

Porošenko je odaslao ohrabrujuće poruke rekavši da je otvoren za pregovore, da želi jedinstvo Ukrajine i približavanje Europskoj uniji, rekao je telefonski za Hinu Mesić koji je predstavljao Hrvatsku na svečanosti.

Odbacio je svako spekuliranje hrvatskih medija da bi on mogao biti posrednik u pregovorima.

"Jedino rješenje ovog spora je na Ukrajini i na Rusiji, one moraju sjesti za stol i iznijeti svoje argumente", rekao je Mesić.

Te dvije zemlje najbolje se poznaju jer su dugo živjele u istoj državnoj zajednici, poznaju probleme jedne i druge strane i "nema nijednog razloga da bilo tko njima pomaže, oni sami sebi mogu najbolje pomoći", drži Mesić.

Porošenko je u govoru danas rekao da je "spreman za decentralizaciju zemlje, ali ne i za federalizaciju, tu je bio izričit i već ta poruka da je spreman na decentralizaciju poruka je za razgovore", kazao je Mesić.

Ocijenio je da se "klima stabilizira i to znači da Ukrajina dobija bolju poziciju za pregovore".

Višemjesečna kriza u Ukrajini počela je otkazivanjem potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom na što su slijedili u Kijevu masovni prosvjedi i rušenje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, zatim ruska aneksija poluotoka Krima i pobuna proruskih separatista na istoku Ukrajine koji prijete otcijepljenjem i pripojenjem Rusiji.

Bivši hrvatski predsjednik odbacuje usporedbe ukrajinske krize s događajima u bivšoj Jugoslaviji 90-ih.

"Taj je spor sasvim drukčiji od onoga kakav je bio kod nas", rekao je.

Ukrajina je formalno bila članica EU i sveukupno radi se o sasvim drugim elementima, podsjetio je.

Na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika bili su brojni predstavnici europskih zemalja, američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Mesić je kazao da se u Kijevu, među ostalima, sastao s predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom, Slovenije Borutom Pahorom, Albanije Bujarom Nishanijem, s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom.

"Svi se slažu da je stvar eskalirala, a sada se smiruje i stvaraju se uvjeti za razgovore", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close