Meksički seljaci protiv NAFTA-e

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2017. u 21:59
Prosvjednici tvrde da je sporazum u 23 godine devastirao male farme/REUTERS

Meksiko godišnje uvozi iz SAD-a hrane za 18,5 milijardi dolara i jedno je od najvažnijih tržišta za američke poljoprivrednike.

Dok je meksička vlada vrlo zainteresirana za osvježeni Sjevernoamerički ugovor o slobodnoj trgovini (NAFTA), tisuće tamošnjih poljoprivrednika i radnika prosvjedlovalo je protiv otvaranja pregovora o tom sporazumu.

Koračajući ulicama glavnog grada Ciudad de Mexica, prosvjednici su poručili kako je taj sporazum, na snazi od 1994. godine, devastirao meksičke farme.

"Veliki gubitnik u te 23 godine bio je Meksiko, iznad svega male farme", ističe za Reuters Ernesto Ladron de Guevara, predstavnik udruge poljoprivrednika. Meksiko godišnje uvozi iz SAD-a hrane za 18,5 milijardi dolara i jedno je od najvažnijih tržišta za američke poljoprivrednike.

"Protiv smo sporazuma i novih pregovora jer NAFTA nije donio ništa dobroga zemlji", kazao je glasnogovornik sindikata sveučilišnih profesora Carlos Galindo. Ankete pokazuju kako većina Meksikanaca ipak želi zadržavanje NAFTA-e jer u SAD i Kanadu odlazi 85 posto meksičkog izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close