Lokali i restorani u Mostaru i županiji na udaru inspekcije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 08. studeni 2016. u 21:59
U gradu na Neretvi nerijetko se na ulici znaju tući i bande pijanih gostiju/Borna Filić/PIXSELL

Prijedlog Zakona o ugostiteljstvu propisuje poštivanje radnog vremena, točenje alkohola, isticanje cijena…

I  istočni i zapadni dio grada Mostara mogli bi disati kao jedno, bude li na razini cijele Hercegovačko-neretvanske županije u Skupštini usvojen prijedlog novoga Zakona o ugostiteljstvu, koji, među ostalim, predviđa i fiksiranje radnoga vremena za ugostiteljske objekte.

Prema pisanju Oslobođenja, zakon propisuje da radno vrijeme restorana i barova bude od 6 do 24 sata, a noćnih barova, isključivo u zatvorenom prostoru, od 21 do 6 sati. To se može produljiti najviše za dva sata, odlukom mjerodavnog tijela. Nije radno vrijeme jedina niti najvažnija stavka, naprotiv, propisuje se i obvezno isticanje ovjerenih cjenika svih usluga, računi se moraju izdati za svaku narudžbu, a obvezna je i knjiga žalbe, u Hrvatskoj iz zakona i kafića izbačena prije nekoliko godina. Bit će više posla i za inspektore, jer će se nadzirati i točenje alkohola, potpuno ga se zabranjuje posluživati maloljetnicima, pa će takvi, posumnja li konobar da nemaju 18 godina, morati pokazati i osobnu iskaznicu.  

"Nadležno ministarstvo donijet će i pravilnike koji jasnije definiraju stavke zakona", govore županijski dužnosnici, upozoravajući da su propisane i ne baš male kazne za one koji će se oglušiti o zakon. One su od šest do 60.000 kuna za pravne i dvije do više tisuća kuna za fizičke osobe. Ne bude li ugostitelj imao valjanu evidenciju o potrošnji jela i pića ili nedovoljno vidljive cijene, prijeti mu i do 40.000 kuna globe. Neki od Mostaraca koji dobro poznaju gradsku ugostiteljsku scenu kažu da su problem "pijani gosti koje moraš otjerati van da bi mogao zatvoriti u 3 u noći."

"Najčešće je tad na ulici bilo i masovnih tučnjava, a jedan od gorućih problema u gradu je i maloljetnička delinkvencija", kažu.  Vlasti znaju da će biti i dosta zaobilaženja zakona i ignoriranja inspektora pa su i za taj neposluh propisale i dodatne kazne, do 60.000 kuna. Od ugostitelja se očekuje da daju prijedloge za poboljšanje zakonskog prijedloga.

Komentirajte prvi

New Report

Close