Kineski telekom div ne smije kupovati dijelove u Americi

Autor: Tomislav Pili , 17. travanj 2018. u 22:00
Zabrana bi mogla imati snažne negativne posljedice na ZTE koji 30 posto komponenti kupuje u SAD-u/REUTERS

Kompanija nije u potpunosti ispunila obveze iz sporazuma kojom je lani kažnjena zbog kršenja sankcija Iranu.

Američka administracija odlučila se za novi udar na kinesko gospodarstvo, ali ovoga puta na kompanijskoj razini. Ministarstvo trgovine zabranilo je američkim kompanijama prodaju komponenti kineskom proizvođaču mobitela i telekomunikacijske opreme ZTE na sedam godina.

Odluka odmah stupa na snagu. S obzirom da ZTE u SAD-u kupuje između 25 i 30 posto komponenti koje ugrađuje u svoje proizvode, američki potez mogao bi imati vrlo velike negativne posljedice po kompaniju.

Prate situaciju
Prepoznale su to i kineske vlasti, pa je ministarstvo trgovine u Pekingu u utorak priopćilo kako će pažljivo pratiti situaciju oko ZTE-a i biti spremno zaštititi interese kineskih kompanija. Povod za ovakav američki potez pomalo je bizaran. Iz Washingtona, naime, tvrde da je ZTE prekršio odredbe lanjskog sporazuma koji je razriješio spor oko kršenja sankcija Iranu.

 

890 milijuna

dolara novčane kazne pristao je lani platiti ZTE

SAD je tada optužio ZTE da je prekršio sankcije ilegalnom isporukom američke robe i tehnologije. Uz 890 milijuna dolara novčane kazne, ZTE se obvezao i otpustiti četvoricu visokih menadžera, a za još 35 menadžera uvesti disciplinske mjere koje uključuju i smanjenje plaće. Četvorici menadžera jest uručen otkaz, ali kod ostalih 35 menadžera nisu u potpunosti provedene disciplinske mjere, tvrdi Reutersov izvor iz američkog ministarstva trgovine. 

Potop dobavljača
U pismu poslanom prošlog mjeseca američkim vlastima ZTE priznaje propust, ali i dodaje kako bi bilo potpuno nerazumno svjesno i namjerno dovoditi američke vlasti u zabludu s obzirom na ozbiljnost sankcija. Nakon objave zabrane iz ZTE-a su poručili kako procjenjuju implikacije američke odluke i komuniciraju s "relevantnim stranama". Dionicama kompanije suspendirano je trgovanje dok su dionice ZTE-ovih američkih dobavljača prošle pravu kalvariju.

Vrijednost Acacia Communicationsa koji trećinu prihoda ostvaruje od ZTE-a srušila se 35 posto na dvogodišnji minimum. Oclaro od Kineza crpi petinu prihoda, a dionica je pala više od 14 posto.Valja podsjetiti da je zabrana došla dva mjeseca nakon što su dva republikanska senatora predstavila nacrt zakona koji vladi zabranjuje kupnju opreme od ZTE-a i Huaweija zbog sumnji u korištenje tehnologije u špijunske svrhe.  

Komentirajte prvi

New Report

Close