Je li Balkan srušio Upravu Petrola?

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2019. u 07:11
Petrol je nedavno kupio dio poslovanja Crodux Plina vezanog uz prirodni plin/ Robert Anić/PIXSELL

Ostavka zbog spornih ulaganja.

Tomaž Berločnik i oba preostala člana Uprave Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivane ostavke nakon sjednice Nadzornog odbora krajem prošlog tjedna, javljaju slovenski mediji.

Ostavke su neočekivane jer je kompanija s ukupno 507 benzinskih postaja (u Hrvatskoj 108), u kojoj država ima gotovo 30-postotni vlasnički udio, lani ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti.

Do imenovanja nove Uprave kompaniju će voditi Nada Drobne Popović, dosadašnja predsjednica NO-a. Prema njenim riječima, razlog za sporazumnu ostavku su razlike u gledanjima između Uprave i NO-a oko provođenja strategije razvoja i poslovnog plana. 

Mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicijske politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana. Berločnik je inzistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što NO-u u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija.

Kako navodi list Večer, do ostavki je došlo je zbog neslaganja NO-a s Berločnikovom "predimenzioniranom investicijskom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupnjom Croduxa", osobito jer je te projekte vodio mimo NO-a, te SDH koji objedinjuje državne tvrtke.

Petrol će preuzimanjem dijela poslovanja Crodux Plina ostvariti tržišne udjele na tržištu prirodnog plina u rasponu od 2 do 10 posto. Berločnik je na čelu Petrola bio 9 godina i smatran je jednim od najboljih menadžera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close