Industrija motora Rakovica bit će park za odmor i zabavu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2019. u 22:00
Industrija motora Rakovica zauzima 75.000 četvornih metara/ SHUTTERSTOCK

Zvonko Gobeljić, vlasnik je više tvrtki, među kojima su Ekstra-Pet, Voda Vrnjci, Hempro i Institut za izgradnju grada.

Srpski poduzetnik Zvonko Gobeljić, novi vlasnik Industrije motora Rakovica (IMR), neće nastaviti proizvodnju motora i traktora na prostoru od 75.000 kvadrata.

Umjesto toga, Gobeljić je sačinio plan za projekt koji predstavlja kombinacija parkova, šetališta, kulturnih i drugih sadržaja. "Bit će to mjesto gdje ćete moći pogledati dobru predstavu i film, a istovremeno i provesti vikend", rekao je Blicu dobro obaviješteni izvor. Plan je načelno utvrđen, ali detaljnije će biti razrađen nakon što se završi kupovina IMR-a, kojeg je Gobeljić platio 9,3 milijuna eura. Kupoprodajni ugovor potpisat će za tjedan dana, a rok za plaćanje je tri tjedna.  

Bez trgovačkog centra
Na pitanje hoće li će na prostoru bivše velike tvornice biti i trgovački centar, sugovornik Blica je odgovorio da neće, uz objašnjenje da je Beograd zasićen šoping centrima. Gobeljić je u beogradskoj općini Rakovica dobio 47 objekata. Imovina IMR-a su i samački hotel i upravna zgrada u Rakovici, ali i izdvojeni proizvodni kompleks u zlatiborskom selu Šljivovica, odnosno kompleks na lokaciji Ljubiš.

 

9,3 milijuna

eura platit će Gobeljić za tvornicu u beogradsku općinu Rakovica

Kompleks u Šljivovici prostire se na više od sedam hektara, a onaj u Ljubišu, na 1152 kvadrata. I ova dva kompleksa imaju kotlovnice i trafostanice, a u Šljivovici postoji i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

  Kao kupac se pojavio konzorcij njegove dvije tvrtke, Instituta za izgradnju grada i dioničkog društva Hempro iz Beograda. Zvonko Gobeljić nije dobro poznat srpskoj javnosti, poput drugih značajnih poduzetnika. Bio je na čelu nekoliko državnih i privatnih kompanija, među ostalim direktor Vojvođanske banke i predsjednik Kreditnog ureda, kao i predsjednik Diposa i Sava osiguranja. Danas je vlasnik i suvlasnik u nekoliko velikih kompanija s vrlo različitim djelatnostima. 

Od plastike do nekretnina
Gobeljić je također 30-ak godina ozbiljan partner jednog multinacionalnog proizvođača pića za koga proizvodi PET ambalažu i suvlasnik Ekonomskog insituta čiji je i osnivač. Prije nego što je prošlog tjedna kupio Industriju motora Rakovica, postao je vlasnik i tvornice IMT u Boljevcu i kompanija Voda Vrnjci.  Vlasnik je i kompanije Ekstra-Pet iz Beograda i direktor tvrtke Velkan Trading Limited, registrirane na Cipru.

Institut za izgradnju grada bavi se istraživanjem i razvojem u prirodnim i tehničko-tehnološkim znanostima, Ekstra-Pet proizvodi ambalaže od plastike, dok je Hempro dioničko društvo za vanjsku i unutrašnju trgovinu. Glavna djelatnost Hemproa je iznajmljivanje vlastitih ili drugih nekretnina i upravljanje. No punionici vode Voda Vrnjci iz Vrnjačke Banje prihod je lani pao 7,3% a dobit čak 31,7 %. 

Komentirajte prvi

New Report

Close