Grčka recesija u idućoj godini bit će gora od očekivanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2012. u 17:29
SXC

Gospodarske aktivnosti smanjit će se 2013. za 4,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 3,8 posto.

Grčka recesija u idućoj godini bit će gora nego što se očekivalo, navodi se u nacrtu proračuna koji je u srijedu predstavljen parlamentu. Dugovima pritisnuta zemlja zabilježit će veći proračunski manjak nego što je prognozirano prije mjesec dana u prethodnom nacrtu proračuna. Gospodarske aktivnosti smanjit će se pak 2013. za 4,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 3,8 posto.

Nova procjena ipak ukazuje na blago posustajanje recesije u odnosu na ovu godinu kada bi se aktivnosti trebale smanjiti za 6,6 posto. Vlada namjerava uštedjeti skoro 9,4 milijarde eura iduće godine, u odnosu na ciljanih 7,8 milijardi iz nacrta proračuna koji je objavljen prije mjesec dana, i to dodatnim smanjenjem državnih plaća, mirovina i beneficija.

Vlada planira uštedjeti gotovo 4,7 milijardi eura na mirovinama, 1,2 milijarde eura na plaćama državnih službenika i 455 milijuna eura na zdravstvu. Ukupno će državni rashodi u godinu dana biti smanjeni 33,9 posto.

Predstavljanje novog nacrta proračuna prvi je test nove koalicijske vlade u parlamentu koji bi trebao odobriti prijedlog zakona o dugo odgađanom opsežnom programu privatizacija. Grčka bi iduće godine prema prijedlogu proračuna trebala namaknuti 2,5 milijardi eura prodajom državne imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close