Grade turistički raj velik kao polovica Hrvatske

Autor: Tomislav Pili , 02. kolovoz 2017. u 12:00
FOTO: Thinkstock

Kako navodi Bloomberg, objavljeni plan predviđa gradnju stotina hotela i turističkih resorta, ali i prometne infrastrukture na trenutno netaknutoj obali Crvenog mora. Projekt će se prostirati na 30.000 četvornih kilometara, odnosno više od polovice površine Hrvatske.

Saudijska Arabija predstavila je plan koji bi ju trebao pretvoriti u globalnu turističku velesilu i tako smanjiti ovisnost gospodarstva o naftnim prihodima.

Kako navodi Bloomberg, objavljeni plan predviđa gradnju stotina hotela i turističkih resorta, ali i prometne infrastrukture na trenutno netaknutoj obali Crvenog mora. Projekt će se prostirati na 30.000 četvornih kilometara, odnosno više od polovice površine Hrvatske, u području između gradova Umluj i Al Wajh. Građevinski radovi započet će u trećem tromjesečju 2019. godine, a prva faza trebala bi biti dovršena do četvrtog tromjesečja 2022. godine.

Prva faza "uključuje razvoj i gradnju hotelskih i luksuznih stambenih jedinica, kao i sve potrebne logističke infrastrukture – uključujući kopnena, morska i zračna prometna središta", stoji u priopćenju. Početna sredstva ubrizgat će saudijski državni investicijski fond, a dio projekta realizirat će se u partnerstvu s inozemnim kompanijama. Koliko će ukupno stajati gradnja ovog turističkog megasredišta nije poznato.

Saudijske vlasti tek su priopćile kako će projekt, kada bude dovršen, donijeti četiri milijarde dolara tamošnjem gospodarstvu i zaposliti 35.000 ljudi. Projekt na Crvenom moru transformirat će saudijski turizam koji se oslanja na priljev hodočasnika koji posjećuju Meku. Posjetiteljima iz većine država svijeta neće trebati viza, a onima koji će je morati imati bit će dostupna putem interneta, najavile su saudijske vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close