Godišnja inflacija u Kini usporila na 1,9 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 13:23
Ilustracija

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci potrošačke su cijene u Kini u usporedbi s istim razdobljem lani bile više za 2,8 posto.

 Rast potrošačkih cijena u Kini u rujnu je blago usporio na godišnjoj razini, ostavivši tamošnjoj središnjoj banci prostora za nove monetarne poticaje u cilju podupiranja posustalog gospodarskog rasta. Godišnja inflacija u rujnu je iznosila 1,9 posto, nasuprot dva posto u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci kineskog ureda za statistiku. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci potrošačke su cijene u Kini u usporedbi s istim razdobljem lani bile više za 2,8 posto, objavio je nadalje taj ured. Dan uoči objave podataka o inflaciji iz tamošnje su središnje banke poručili kako je kontrola cijena njihova temeljna zadaća.

"Kao središnji bankari dužni smo obuzdavati inflaciju", kazao je u nedjelju zamjenik guvernera Yi Gang sudionicima godišnjeg zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Tokiju. Središnjoj banci u posljednje vrijeme učestalo stižu pozivi da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi potaknula domaću potražnju i gospodarsku aktivnost u uvjetima globalnog gospodarskog usporavanja. Kinesko gospodarstvo u drugom je tromjesečju usporilo rast na 7,6 posto, što je njegova najniža stopa rasta u posljednje tri godine. Riječ je i o šestom tromjesečju zaredom da rast drugog najvećeg svjetskog gospodarstva usporava.

S ciljem poticanja gospodarstva središnja banka ove je godine u tri navrata smanjila stopu obvezne rezerve tamošnjim bankama kako bi potaknula kreditiranje i potrošnju. Od lipnja je čak dva puta snizila ključnu kamatnu stopu u cilju snižavanja troškova zaduživanja potrošača i kompanija. Na investicijskom planu, pak, Peking je nedavno odobrio infrastrukturne projekte vrijedne više od 150 milijardi dolara u pokušaju da potakne novi val gospodarskog razvoja. Podaci o kineskom BDP-u u trećem tromjesečju očekuju se 18. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close