Gazprom potpuno uništio Terme Maribor i doveo ih na rub stečaja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2016. u 10:48
Ništa od razvoja zdravstvenog turizma u Mariboru

Termama Maribor sada prijeti blokada računa od strane dobavljača i stečaj, a bez posla bi moglo ostati više od 300 zaposlenih.

Mariborski turistički biser Terme Maribor u ozbiljnim su problemima. Najave ruskog vlasnika o razvoju i ulaganju nisu se ostvarile, počela je prodaja nekretnina i otpuštanja, a nedavno su izgubili svoje brendove, npr. brend hotela Habakuk sada je u rukama Casina Maribor, koji je u stečaju. Termama Maribor prijeti blokada računa, a time i stečaj, piše Dnevnik

Tvrtke iz poreznih oaza
Tako je turistički biser Pohorja u rukama ruskog vlasnika postao samo još jedna od priča o neuspjehu. Propadanje je počelo dolaskom prvih ruskih vlasnika, kompanije Platanus u vlasništvu odvjetnika Olega Derkacha, koji je 2012. Terme Maribor kupio za 30 milijuna eura. Nakon Platanusa u vlasničku strukturu ušle su kompanije Esterland Partners i Intelco Groupa iz poreznih oaza na Britanskim Djevičanskim Otocima i Belizea. Novi vlasnici obećali su razvoj, posebno u području zdravstvenog turizma, ali ništa se nije pomaknulo s mjesta.

 

2,4milijuna

eura iznosio je lanjski gubitak Termi Maribor

Nakon kadrovskih promjena Terme Maribor u posljednje četiri godine tonu u minuse, prošle godine je zabilježeno 2,4 milijuna eura gubitka. Terme Maribor u studenom 2014. preuzeo je ruski energetski div Gazprom, odnosno njegova tvrtka kćer Factoring finance. Preuzeli su 70-postotni udjel Platanusa, dok 20 posto drži Esterland Partners, a deset posto Intelco Group. Gazpromova tvrtka je u veljači ove godine razriješila direktora Boruta Rojsa i na čelo kompanije postavila prokuristu Andreja Rakovič, koji nije imao iskustva u upravljanju tvrtkama.

Nakon toga je uslijedila prodaja nekretnina u središtu Maribora, te gostionica Štajerc i Pri treh ribnikih. Nedavno je tvrtka izgubila sve brendove. Casinu Maribor na sudu su pripali brendovi hotela Habakuk, Orel i Piramida, te medicinsko-termalnog centra Fontana, kao i samih Termi Maribor. Terme Maribor i Casino Maribor do 1997. godine činili su jednu kompaniju, Turističko-ugostiteljsko poduzeće (TGP)  Melita Butara, stečajna upraviteljica Casina Maribor, kaže da je već počela s prikupljanjem neobvezujućih ponuda za kupnju brendova Termi Maribor. 

Rasprodaja imovine
Prema nekim informacijama, koje navodi Dnevnik, Termama Maribor sada prijeti blokada računa od strane dobavljača. To bi kompaniju moglo odvesti u stečaj, a bez posla će ostati više od 300 zaposlenih. "Očito je da su pojedinci, skrivajući se iza offshore tvrtki posudili novac za Terme Maribor koji nisu mogli vratiti te su počeli s rasprodajom za otplatu kredita. To je školski primjer razornih akvizicija, gdje u kriza ostaje samo pepeo. Vlasnik hotelskog poduzeća mora biti samo financijski jak igrač jer su potrebna velika ulaganja", kaže Dnevnikov izvor upoznat sa situacijom u mariborskoj kompaniji. 

Kako dalje?

Heineken kao model preuzimanja
Prema mišljenju osoba upućenih u stanje u Termama Maribor jedini mogući scenarij je kupnja tvrtke na načinu koji je Heineken kupio Pivovarnu Laško, gdje su Nizozemci isplatili vlasnike i banke i započeli razvoj u kojem je zbog racionalizacije poslovanja potrebno otpustiti određen broj djelatnika. Tvrtka bi se oslobodila tereta prošlosti, postavila temelj za zdravo poslovanje i početak konsolidacije u području marketinga i prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close