GALERIJA: Tridesetak čelnika država oprostilo se od Chaveza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2013. u 10:34
Foto: Epa

Tridesetak čelnika država nazočilo je u petak sprovodu preminulog venezuelskog predsjednika.

Tridesetak čelnika država nazočilo je u petak sprovodu preminulog venezuelskog predsjednika Huga Chaveza i oprostilo se od tog karizmatičnog čelnika.

Oko lijesa su se smjenjivale počasne straže koje su šutnjom odavale počast Chavezu. Čest posjetitelj Caracasa i kolega "anti-imperijalist", iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad dobio je ovacije kada je zauzeo svoje mjesto u počasnoj straži kraj Chavezovog lijesa, a nakon toga je prekršio pravila protokola doticanjem lijesa i stiskanjem šake u revolucionarni pozdrav.

"Ovo je kao da se svijet okupio oko Huga Chaveza", rekao je venezuelski ministar vanjskih poslova Elias Jaua. "Njegov glas i njegove misli otišle su puno dalje od naših obala", kazao je.

Potpredsjednik Venezuele i Chavezov nasljednik Nicolas Maduro položio je na lijes repliku mača borca za neovisnost Simona Bolivara iz 19. stoljeća koji je bio Chavezova inspiracija.

Maduro nakon pogreba polaže prisegu za privremenog predsjednika na posebnoj sjednici parlamenta. Međutim, glavna oporbena koalicija je najavila da će bojkotirati prisegu i tvrdi da to nije u skladu s ustavom. Ona tvrdi da bi predsjednik nacionalne skupštine Diosdado Cabello, a ne Maduro, trebao biti na čelu države u tranzicijskom razdoblju do predsjedničkih izbora koji se moraju raspisati u roku od 30 dana.

Chavez je umro u utorak u dobi od 58 godina nakon dvogodišnje borbe s karcinomom, a njegova je smrt rastužila milijune ljudi, uglavnom siromašnih, koji su ga voljeli jer je preusmjerio velik dio venezuelanskog bogatstva zarađenog naftom, a ono se dramatično povećalo tijekom njegove vladavine, u masovne socijalne programe za siromašne. Međutim, njegovi protivnici, koji su ga smatrali diktatorom, dobili su novu nadu nakon njegove smrti.

Među čelnicima koji su se okupili u Caracasu su bliski saveznici preminulog predsjednika, kao što je ekvadorski predsjednik Rafael Correa, brazilski sadašnji i budući čelnik, Dilma Rousseff i Luiz Inacio Lula da Silva te kubanski predsjednik Raul Rastro.

Komentirajte prvi

New Report

Close