Europske zemlje odobrile pola milijarde eura za borbu protiv Ebole

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2014. u 11:50
Foto: Reuters

Epidemija ebole u Africi i prijetnja širenja u Europi bile su tema rasprave na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Epidemija ebole u Africi i prijetnja širenja u Europi bile su tema rasprave na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu. U zadnjih mjesec dana broj zaraženih se udvostručio na oko devet tisuća, ogromna većina njih u tri afričke zemlje, Liberiji, Sierra Leone i Gvineji. Posebno zabrinjava podatak kako je oboljelo 427 liječnika i drugog medicinskog osoblja, od čega je 230 umrlo. Prema najcrnjim prognozama, ako se ne provedu odlučne mjere u Zapadnoj Africi, sredinom prosinca moglo bi biti deset tisuća novozaraženih tjedno.

Iprak, europska povjerenica za hitne situacije Kristalina Georgijeva zastupnicima je prenijela nekoliko ohrabrujućih podataka. Naime, Nigerija i Senegal u kojima je bilo slučajeva oboljenja proglašeni su "ebola-free" zemljama od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Nadalje, medicinska sestra iz Španjolske koja je u rujnu oboljela kao prva osoba van Afrike, više ne pokazuje prisustvo bolesti. SAD su objavile kako je završeno razdoblje 21-dnevne karantene za 43 ljudi koji su bili u doticaju s Thomasom Duncanom, prvom žrtvom ebole na američkom tlu.

"Međunarodna zajednica se pokrenula i rezultati postaju vidljivi. Od ukupno pola milijarde eura iz Europe za borbu protiv ebole, Europska komisija je dala 180 milijuna. U tijeku je velika međunarodna akcija dostave medicinske i druge pomoći, posebice želim istaknuti doprinos Velike Britanije i Francuske ", kazala je Georgijeva.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Biljana Borzan, naglasila je kako živimo u vremenu kada su dostignuća znanosti značajna i ne možemo se pomiriti s tim da će epidemija i bez naše intervencije prije ili kasnije stati, kako je to bilo s mnogim epidemijama u povijesti. Borzan je izrazila zabrinutost radi nepripremljenosti Svjetske zdravstvene organizacije koja, prema vlastitom priznanju, nije na vrijeme prepoznala početak i razmjere epidemije.

"Dokle god nema lijeka niti cjepiva, smatram presudno važnim raditi na podizanju svijesti i znanja o načinima širenja ebole, kako ne bi bilo panike, već točne i pravovremene reakcije. S obzirom na ozbiljnost situacije pozivam Europsku komisiju da aktivira sve financijske, političke i zdravstvene mehanizme kako bi zaštitila građane", poručila je Borzan u Strasbourgu.

Zastupnici su u raspravi pozvali na obvezno uvođenje zaštitnih mjera na razini cijele EU poput obveznih pregleda svih putnika iz ebolom zahvaćenih krajeva na aerodromima. Ipak, većina se slaže kako se problem može riješiti samo tamo gdje je i započeo, u Africi.

Komentirajte prvi

New Report

Close