Europa priželjkuje kraj pregovora o TTIP-u do ljeta

Trenutni je problem pitanje investicijskih sporova/Reuters Trenutni je problem pitanje investicijskih sporova/Reuters

Bruxelles žuri s pregovorima jer među američkim predsjedničkim kandidatima buja animozitet prema TTIP-u.

Dok američki predsjednički kandidati rigaju vatru na trgovinske sporazume, Europa se nada da će ključni sporazum biti zgotovljen do smjene vlasti u Washingtonu.

Sletjevši u američku prijestolnicu, europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je novinarima kako su najvažnije runde pregovora između SAD-a i EU o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) zakazane za travanj i srpanj, dok će se neformalniji sastanci održati u ožujku, svibnju i lipnju.

 

700mlrd.

dolara vrijedi američko-europska robna trgovina

Većina gotova do ljeta
Malmström je dodala kako se nada da će većina tog sporazuma koji bi trebao otvoriti novu eru u 700 milijardi dolara vrijednoj trgovini između Europe i Amerike biti ispregovarana do ljeta. Povjerenica za trgovinu došla je u Washington kako bi s američkim predstavnicima razgovarala o napretku u pregovorima.

 

273mlrd.

dolara ekonomske koristi donio bi EU i SAD-u sporazum TTIP

Kako navodi Reuters, trenutno je najveći problem pitanje rješavanja investicijskih sporova. Europski pregovarači negoduju zbog američkog prijedloga da se usvoji model koji uključuje arbitražu u slučaju sporova. Europa bi željela vidjeti model koji uključuje sudbenu vlast i daje mogućnost žalbe. Kao argument za takav model uzima se nedavno potpisani sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom koji uključuje baš takav model.

 

106mlrd.

dolara donijelo bi eliminiranje samo 25% trgovinskih barijera

Američki animozitet
Međutim, to ne brine pretjerano povjerenicu Malmström koja je naglasila kako "ne očekuje da to pitanje prođe glatko". No, među američkim predsjedničkim kandidatima vlada sve snažniji animozitet prema TTIP-u zbog bojazni od gubitka radnih mjesta, u čemu prednjače Donald Trump, ali i Hillary Clinton i Bernie Sanders. Demokratska kandidatkinja obrecnula se i na već potpisani sporazum Transpacifičko partnerstvo (TPP) izjavivši kako ga ne podržava u sadašnjoj formi te će tražiti uključenje klauzule o sprečavanju valutnih manipulacija. Clinton je odgovorio Hiroshi Oe, zamjenik glavnog japanskog pregovarača, koji je rekao da sporazum može biti izmijenjen samo ako se sve postojeće odredbe sruše. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve