EU bira nove čelnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2014. u 10:43
Europsko vijeće gdje će se održati izvanredni sastanak čelnika zemalja EU (Reuters)

zvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali izabrati nove ljude na mjestu predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku

Čelnici zemalja članica EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u subotu popodne na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali izabrati nove ljude na mjestu predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Uoči summita održat će se i stranački sastanci na kojima europske političke stranke nastoje uskladiti svoja stajališta za summit. Čelnici socijaldemokratskih vlada sastat će se u subotu prijepodne ovaj put iznimno u Parizu, na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Čelnici koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci sastat će se u Bruxellesu, a na tom sastanku sudjelovat će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika Europskog vijeća, umjesto Hermana Van Rompuya, spominje se poljski premijer Donald Tusk, a na mjestu visoke predstavnice, umjesto Catherine Ashton, najčešće se navodi talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini.

Komentirajte prvi

New Report

Close